POLICAJAC NOSAČ

Detalj koji je mnogima promaknuo, Beroš se izvlači: ‘Bile su mi pune ruke, nisam mu naredio!‘

Želim primiti lubenicu. Uzmite, molim vas - rekao je Beroš policajcu koji je stajao na ulazu u zgradu Vlade
Policajac Berošu nosi lubenicu
 N1 Screenshot

Predsjednik Živog zida i zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić izveo je nesvakidašnji performans pred zgradom Vlade na Markovu trgu gdje je, iznenadivši policiju i osiguranje, upao kombijem i pred Banskim dvorima iskrcao hrpu lubenica, koje su se raspale, kako bi upozorio na loš položaj hrvatskih poljoprivrednika.

Osim performansa, koji je razotkrio slabe točke službi sigurnosti koje bi trebale čuvati jednu od najvažnijih institucija u zemlji, još je jedan detalj ostao u sjeni Sinčićeva performansa. I to dosta bizaran.

Dobra procjena

Naime, jedna od predstavnica poljoprivrednika koja se našla pred Banskim dvorima pokušala je uručiti jednu od lubenica i ministru zdravstva Viliju Berošu, kojega je taj prizor očito zatekao. Prosvjednica je upitala ministra Beroša želi li primiti njezin domaći proizvod, koji se nije mogao prodati zbog uvoza.

- Podupirem domaću proizvodnju i ova kriza upravo je pokazala da se trebamo bazirati na vlastitu proizvodnju, ne samo poljoprivrednih proizvoda, i nije dobro da nam je turizam dominantna gospodarska grana. Moramo promišljati o tome - odgovorio je Beroš.

- Znači, ne želite primiti ovu lubenicu? - upitala je ponovno gospođa.

- Želim je primiti. Uzmite, molim vas - rekao je Beroš policajcu koji je stajao na ulazu u zgradu Vlade.

Istina je da ovakav performans pred Vladom još nismo vidjeli, ali ne sjećamo se ni ovakvog prizora u kojem jedan ministar policajca moli da umjesto njega preuzme lubenicu, kao da mu je on nekakav osobni tajnik, a ne osoba koja je zadužena za osiguranje Banskih dvora i kojoj sasvim sigurno nije posao nositi lubenice nekom ministru.

- Generalno, nitko, ni ministar Beroš, pa čak ni ministar unutarnjih poslova Božinović, jer on ne zapovijeda policijom, nema što naređivati policajcu, koji neposredno štiti objekt Vlade, da uzme neki predmet. Dakle, s te strane sve je jasno i policajac prema pravilima nije trebao uzeti tu lubenicu od ministra Beroša. Međutim, ne treba tog policajca sada razapinjati jer znam da je, ako je procijenio kako će tako smanjiti tenzije između prosvjednika i ministra, napravio dobar posao - smatra Željko Matejčić, umirovljeni časnik HV-a i stručnjak za sigurnost.

Ministar Beroš, pak, za Jutarnji je pojasnio kako nije nikome ništa naređivao, nego su mu bile pune ruke pa je zamolio osobe do sebe da preuzmu lubenicu.

- Kao što sam rekao, podržavam hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju i lubenicu nisam htio odbiti, ali budući da sam u jednoj ruci držao fascikl, a u drugoj torbu, nisam je mogao prihvatiti i zamolio sam osobe do sebe da je uzmu. Nisam nikome ništa naređivao, niti to mogu, a bilo je više osoba oko mene i ja sam samo rekao da prihvate tu lubenicu - rekao je Beroš.
Dodao je da ne zna što se dogodilo s lubenicom te da je bio tri-četiri sata u zgradi Vlade na sastancima.

MUP smo pitali je li policajac bio dužan postupiti po zahtjevu ministra Beroša, je li smio preuzeti lubenicu te je li se time na bilo koji način ogriješio o pravila službe.

Sigurnosni pregled

“Policijski službenik na osiguranju štićenog objekta, na zamolbu ministra zdravstva Vilija Beroša, preuzeo je lubenicu od građanke te je odnio u prostorije Vlade na poziciju predviđenu za sigurnosni pregled. Iako nije bio dužan postupiti po zamolbi ministra, postupajući na temelju vlastite prosudbe policijski službenik nije povrijedio propise niti pravila o načinu obavljanja policijske službe, niti je ugrozio sigurnost štićenog objekta jer je u vrijeme navedenog događaja na ulazu u štićeni objekt bilo više policijskih službenika na osiguranju”, odgovaraju u MUP-u.

Nakon performansa djelatnici zagrebačke Čistoće očistili su Markov trg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:21