SPORNI SLUČAJ

Detalji afere: Kako je devetero maturanata dobilo bodove unatoč netočnim odgovorima na maturi

Naknadno su im uneseni bodovi u aplikaciju "Postani student" mimo stručnih skupina koje su odbile žalbe
Ivana Katavić
 Dragan Matić/Cropix

Devet maturanata uspjelo je položiti državnu maturu u žalbenom postupku jesenskog roka zahvaljujući naknadno unesenim bodovima u elektroničku aplikaciju "Postani student". Bod ili dva dodijeljeni su im, kako stoji u opsežnoj službenoj dokumentaciji dostavljenoj Jutarnjem listu, mimo konzultacija sa stručnim radnim skupinama koje su prethodno odbile iste žalbe maturanata.

Sporni slučaj, s kojim je još u listopadu upoznato Upravno vijeće Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), pojavio se u javnosti nakon što je Vlada prošli tjedan prihvatila ostavke dva člana Upravnog vijeća. Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru, i Ninoslav Šćukanec Schmidt, izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja, ostavke su podnijeli zbog netransparentnog postupka bodovanja. Smatraju da je zbog spornog bodovanja u pitanje dovedena vjerodostojnost i objektivnost državne mature.

Prema dokumentaciji s kojom je bilo upoznato Upravno vijeće, na ocjenu iz engleskog jezika na osnovnoj razini nakon jesenskog roka mature stiglo je 60 prigovora. Dva su povjerenstva koja odlučuju o rezultatima. Prvostupanjsko povjerenstvo za rješavanje prigovora odbilo je 11 žalbi maturanata, a kod kojih je naknadnom odlukom drugostupanjskog povjerenstva zabilježena promjena statusa prigovora u "prihvaćen".

U korespondenciji koju posjedujemo stoji kako se taj unos dogodio 15. rujna između 12.28 i 13.28 sati. Međutim, unatoč promjeni statusa žalbe (prihvaćena), ostao je nepromijenjen prethodni status "prigovor se ne usvaja". Kod svih 11 prigovora dodani su bodovi, čime je sedmero maturanata ostvarilo prolaznu ocjenu (2), odnosno dobili su 22,20 bodova. Četvero kandidata, unatoč dodanim bodovima, nije prošlo ispit.

Povjerenstvo

"U devet slučajeva dodan je po jedan bod za redni broj pitanja 31, ispit pisanja, a u dva slučaja za redni broj 13, odnosno 14, ispit čitanja, čime su za ove pristupnike priznati drukčiji odgovori od konačnog ključa za odgovore objavljenog na službenim stranicama NCVVO-a", stoji u službenoj korespondenciji. Ispada da su učenici prema odluci drugostupanjskog povjerenstva dobili bodove unatoč netočnim odgovorima.

Nadalje, na ocjene iz ispita njemačkog jezika na osnovnoj razini stiglo je osam prigovora, a istom procedurom kod dvoje je 15. rujna od 15.12 do 15.13 sati promijenjen status prigovora iz "odbijen" u "prihvaćen". Oba su pristupnika uspjela prijeći prag od 22,75 bodova i položiti maturu. Još jedan takav slučaj dogodio se na ispitu eseja iz hrvatskog jezika.

U korist pristupnika

Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić slučaj pravda proceduralnom pogreškom.

- S obzirom na to da se u situacijama u kojima se uoče pogreške u bodovanju samih zadataka uvijek postupa u korist pristupnika, članovi povjerenstva iz redova Centra predložili su da se pristupnicima usvoji prigovor zbog pogreške Centra. Drugostupanjsko povjerenstvo je izneseni prijedlog jednoglasno prihvatilo te je donijelo odluku da se usvoji prigovor za 13 pristupnika. Uočena pogreška time je ispravljena u korist pristupnika - kaže Katavić.

Proceduralna pogreška počinjena je zato što je u prvom žalbenom stupnju ostala pravna formulacija "odluka o žalbi je konačna", iako protiv te odluke postoji mogućnost žalbe na drugostupanjskom povjerenstvu. U NCVVO-u smatraju da su time kandidati bili zakinuti, zbog čega im se izašlo u susret priznavanjem bodova. Katavić zato tvrdi - matura je provedena regularno.

- Sve donesene odluke pravno su utemeljene i neupitne, u korist pristupnika - tvrdi ravnateljica.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja se u ovoj priči ograđuju riječima kako je za proces državne mature odgovorna neovisna institucija NCVVO.

Na pitanje je li u slučaju dodavanja bodova kandidatima bilo pritisaka, ministar Radovan Fuchs odgovara: - Apsolutno nikakvih.

Dodjela bodova samo uz ocjenu sadržaja odgovora

- O ispravnosti rezultata ispita državne mature ovise daljnji karijerni putovi pristupnika s jedne strane te unapređivanje kvalitete rada srednjih škola s druge.

Smatram da ne smije postojati mogućnost da se na maturi dodjeljuju bodovi bez da se ulazi u ocjenu sadržaja odgovora na ispitna pitanja ili bez da se ulazi u sadržaj prigovora.

Za sve dodijeljene bodove na državnoj maturi moraju postojati stručni argumenti koji obrazlažu dodijeljene bodove - smatra Ninoslav Šćukanec Schmidt, koji je s Tihomirom Tomčićem dao ostavku u Upravnom vijeću NCVVO-a. (M.L.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:54