IDEJA ALEXA BRAUNA

DETALJI AKCIJE 'SIGURAN GLAS' U lovu SDP-ovaca na birače najuspješniji Bernardić i Rajko Ostojić, a Milanović njih baš ne voli...

Dosad su, prema izračunima, skupili 605.043 sigurna birača. Akcija je dogovorena u Tuhelju
Zagreb, 200413.Novoselecki put.Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovic sudjelovao je u akciji Zelena cistka - Jedan dan za cisti okolis, u sklopu svjetske akcije World clean upNa fotografiji: Davor Bernardic, Rajko Ostojic i Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Kampanja “Siguran glas” jedna je od prvih mjera za osvajanje parlamentarnih izbora koju je američki savjetnik Alex Braun predložio čelnicima SDP-a. Ta kampanja dogovorena je na skupu SDP-ovaca u Tuhelju još na proljeće, a otad je deset koordinatora SDP-ovih izbornih jednica uspjelo prikupiti, doznajemo, 605.043 tzv. sigurna birača.

S obzirom na to da je SDP od ranije u bazi podataka imao, doznajemo, oko 160 tisuća aktivnih simpatizera stranke, SDP-ovci računaju da su koordinatori već dosad ostvarili zacrtani cilj od 800-tinjak tisuća tzv. sigurnih birača. Jutarnji list u posjedu je dokumenta sastavljenog 30. rujna iz kojeg je vidljivo koliko je pojedinačno koji koordinator prikupio sigurnih birača u vlastitoj izbornoj jedinici.

‘Želimo biti sigurni’

No, razjasnimo prvo što je uopće kampanja “Siguran glas” koju je SDP ove izbore prvi put odlučio prakticirati. Naime, u dokumentu podijeljenom SDP-ovcima u Tuhelju definirano je da je to “identifikacija potencijalnih i sigurnih birača” te “osiguravanje glasa identificiranih sigurnih birača na dan izbora”. U dokumentu razjašnjavaju i kako se to postiže: “Stvaranjem sigurnih glasača od potencijalnih i dovođenjem sigurnog birača na biralište”, nadalje navode: “Zašto? Želimo znati tko su naši birači. ‘Siguran’ glas nije glas ako birač nije izašao na izbore i glasao za nas.” A cilj je kampanje, navodi se u dokumentu, ostvarenje zadanih ciljeva/broja glasova po biračkim mjestima i dobivanje zadanog broja mandata te pobjeda na parlamentarnim izborima/formiranje buduće Vlade.

Propisane su u dokumentu i metode za prikupljanje tzv. sigurnih glasova: “korištenje svih ljudskih i stranačkih resursa za prikupljanje informacija (članovi, simpatizeri, aktivisti, volonteri, rodbina, susjedi, prijatelji...), prikupljanje dobivenih informacija na jednom mjestu, ciljani rad s identificiranim simpatizerima, sustavna kontrola, monitoring i pomoć pri realizaciji zadanih ciljeva te mjerenje rezultata i sustav nagrađivanja najuspješnijih”.

Naš izvor u SDP-u, koji je želio ostati anoniman, otkriva nam da su koordinatorima u Tuhelju bili točno zadani ciljevi koje bi trebali ostvariti u vlastitoj izbornoj jedinici.

Plan i organizacija

- Ukupno je kao cilj postavljeno prikupljanje 831.010 sigurnih birača - otkriva naš sugovornik. Kaže da je ovo prvi put da je SDP na taj način pristupio kampanji.

- To je prava tzv. door to door kampanja, ali ovaj put zaista je radimo planirano i organizirano - govori nam naš izvor. Do broja “sigurnih birača” SDP-ovci su došli računajući da je Kukuriku-koalicija na izborima 2011. godine dobila 959.445 glasova ili 40,38 posto ukupnog broja važećih glasova u deset izbornih jedinica, te “pod pretpostavkom iste izlaznosti, znači da je 831 tisuća oko 35 posto glasova”. A procijenili su da će za relativnu pobjedu na izborima biti potrebno osvojiti 835 tisuća glasova.

Kako su prošli

Kao formulu za ciljeve na predstojećim izborima SDP-ovci u tom dokumentu navode: “Kandidat Kukuriku-koalicije na predsjedničkim izborima, ali i nešto šireg kruga stranaka, Ivo Josipović dobio je u prvom krugu 687.678, a u drugom krugu 1,082.436 glasova. Razlika između ta dva kruga iznosi 394.758 glasova. Stoga je potrebo povećanje u odnosu na prvi krug 36,46 posto. Dakle formula glasi: Rezultat prvog kruga+36,46 posto razlike drugog i prvog kruga.” Zato se deset koordinatora, tzv. generala SDP-a, bacilo na posao, a Jutarnji list došao je u posjed rezultata njihova rada ostvarenog do 30. rujna.

U 1. izbornoj jedinci koordinator je Davor Bernardić, SDP-ov zagrebački kadar koji baš i nije po volji šefa stranke Zorana Milanovića. Njegova izborna jedinica prikupila je 73.482 sigurna birača te ostvarila 82,45 posto zadanog cilja koji je u njegovoj izbornoj jedinici bio 89.120 glasova.

Najviše sigurnih birača prikupljeno je u 6. izbornoj jedinici u kojoj je koordinator Rajko Ostojić, bivši ministar zdravlja kojeg je premijer Milanović smijenio te također nije njegov miljenik, a ostvario je dosad rekordnih 92,64 posto čime je, vjeruju, SDP-u osigurao 69.192 sigurnih birača (cilj iznosio je 74.691).

Drugi najbolji rezultat je u 8. izbornoj jedinici u kojoj je koordinator još jedan smijenjeni ministar Željko Jovanović, koji je ostvario 85,06 posto zadanog cilja te je prikupljeno 99.409 sigurnih birača. Poslije njega slijedi 10. izborna jedinica u kojoj je koordinator Darko Parić sa 65.720 sigurnih birača (84,33 posto). Sve što je iznad 80 posto, smatraju u vrhu SDP-a, dobar je rezultat, a 79,23 posto ostvareno je u 7. izbornoj jedinici koju predvodi Damir Mateljan, načelnik općine Kamanje, u kojoj je osigurano 72.119 sigurnih birača.

Katastrofalni rezultati

U petoj je izbornoj jedinici Zdravko Ronko osigurao je 47.409 sigurnih birača te ostvario 72,08 posto cilja. U 2. izbornoj jedinici Vedran Babić skupio samo 67,41 posto planiranog, odnosno 54.524 sigurna birača. Slijedi ga 9. izborna jedinica u kojoj je za koordinatora imenovan načelnik općine Tisno Ivan Klarin s 67,16 posto cilja, odnosno 46.310 sigurnih glasača.

Katastrofalni rezultati ostvareni su u 3. i 4. izbornoj jedinici: u četvrtoj je koordinator Domagoj Hajduković, predsjednik Županijske organizacije SDP-a Osječko-baranjske županije, koji je ostvario tek 46,70 posto zadanog cilja skupivši 30.800 sigurnih birača, a najgori rezultat ostvaren je u 3. izbornoj jedinici u kojoj je koordinator predsjednik varaždinskog županijskog odbora Mario Habek, a koji je ostvario tek 46,17 posto cilja skupivši 46.078 sigurnih birača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:25