NAPETI TRENUCI

DETALJI BURNOG SASTANKA KLUBA HDZ-a Plenković protivnike Istanbulske optužio za destabilizaciju stranke, Glavaš hrastovcu: 'Ajde ne radi spektakl!'

Andrej Plenković
 Damjan Tadić / CROPIX

Hrvoje Zekanović iz Hrasta u utorak je navečer napustio vladajuću koaliciju koja je sada spala na 77 zastupnika.

- Bio sam speman na dijalog, što se vidjelo i prilikom razgovora s HNS-om, ali ratifikacija Istanbulske konvencije je granica preko koje ne mogu - navodno je kazao Zekanović na sjednici Kluba zastupnika HDZ-a koju je potom odmah i napustio, iako mu je Branimir Glavaš rekao da ostane i ne radi spektakl.

Šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković komentirao je Zekanovićev odlazak, te kazao kako ga ne brine sve tanja većina.

- Nitko drugi neće slijediti taj put, to je sasvim jasno nakon današnje rasprave. Mislim da on i njegova stranka nastoje potencirati ovu temu i na njoj poentirati, a zaboravljaju da nije bilo HDZ-a i naše dobre volje, da ne bi bili u Saboru - kazao je Plenković koji je u utorak navečer još jednom pokušao utjecati na protivnike ratifikacije iz svoje stranke da se predomisle. Apelirao je da se poštuje odluka stranačkih tijela te istaknuo kako to što su neki protiv, shvaća kao pokušaj destabilizacije stranke, te da su protiv njega.

- Stvara se histerija, u BiH se ništa posebno nije dogodilo kad su ratificirali Konvenciju. Razmislite još jednom do petka - kazao je Plenković, s obzirom da je za taj dan ujutro zakazana još jedna sjednica Kluba. Poručio je i kako neće biti sankcija za one koji su protiv.

Jedan od najvećih protivnika ratifikacije Davor Ivo Stier u utorak na Klubu nije govorio, no zato su svoja stajališta ponovili Miroslav Tuđman, Stevo Culej i ostali koji se protive ratifikaciji. Miro Kovač ponovno je zatražio glasovanje po savjesti, a šef splitskog HDZ-a Petar Škorić, doznajemo, kazao je da ne želi nanositi štetu stranci, ali da kao jedan od osnivača HDZ-a i kao branitelj ne može podržati Istanbulsku konvenciju.

- Moja lojalnost nije upitna, ali ovo je duboko svjetonazorsko pitanje o kojem treba glasovati po savjesti i ja ću biti protiv - navodno je na Klubu kazao i tajnik HDZ-a Zagreb Ivan Ćelić.

Protivnika ratifikacije, doznajemo, moglo bi na kraju biti više od deset, iako se Plenković nadao jednoznamenkastoj brojci. Premijer je u utorak navečer nekima zamjerio što su se izjasnili i prije interpretativne izjave koju nisu uzeli u obzir.

- Ta izjava nije beznačajna, neki su zastupnici podlegli pritiscima kvazistručnjaka da interpretativna izjava nema pravni učinak - navodno je kazao Plenković.

Na zastupnike su apelirali i šef Sabora Gordan Jandroković te šef Kluba Branko Bačić, a premijera su podržali Tomislav Klarić i Ljubica Lukačić. Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić nije u utorak bio na Klubu, a propustio je, podsjetimo, i posljednju sjednicu Predsjedništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:08