NOVI ZAPLET

DETALJI IZ ISKAZA U AFERI AGRAM: SPOR OKO STANA BANDIĆEVE KĆERI I u ugovoru o kupnji sa Šelendićem stoji da ona taj stan već koristi

RTL je objavio kako stan kupljen 2019. Ana-Marija Bandić koristi još od 2005. Šelendić to nije htio komentirati
 Tomislav Kristo, Željko Puhovski / CROPIX

Kći zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, prije kupovine stana na Trgu Petra Petretića, potkraj 2019., od poduzetnika Željka Šelendića, bila je u posjedu tog stana. Ta činjenica vidljiva je iz samog kupoprodajnog ugovora (objavljenog na portalu Index) u kojem se navodi da su “ugovorne strane sporazumne da je Kupac (Ana Marija Bandić) stupila u posjed nekretnina opisanih u članku 1. ovog ugovora”.

To znači da je prilikom sklapanja ugovora Bandićeva kći već bila u posjedu stana jer bi u suprotnom u ugovoru bilo navedeno da će stupiti u posjed u određenom roku ili nakon isplate.

Taj je stan Bandićevoj kćeri u prosincu 2019., naime, kupila njezina majka Vesna Bandić, isplativši poduzetniku Željku Šelendiću 854 tisuće kuna. Riječ je o stanu od 68,52 četvorna metra koji je Vesna Bandić kupila nakon što je prodala nekretninu od 38,49 četvornih metara u centru Zagreba poduzetniku Anti Vlahoviću za 150 tisuća eura (oko 1,095 milijuna kuna). Mediji su o toj transakciji gradonačelnikove supruge izvijestili pošto je Bandić početkom ove godine te podatke unio u imovinsku karticu. Iako nitko od glavnih aktera ove priče tada nije ni spomenuo da Bandićeva kći u tom stanu već živi, to je prekjučer otkrio RTL prepričavši iskaz koji je u USKOK-u 2014. dao poduzetnik Željko Šelendić. RTL tvrdi da je upravo taj stan policija pretresla prije šest godina, kad je Bandić bio uhićen.

Iskazi

“Bandićeva kći u toj je zgradi s dečkom živjela od listopada 2005. Najam Šelendiću nije plaćala, samo režije. Šelendić je samo dva mjeseca prije useljenja Bandićeve kćeri taj stan kupio od tvrtke Nikice Valentića”, navodi RTL.

Branitelji Milana Bandića kažu da se taj Šelendićev iskaz ne nalazi u spisu afere Agram jer ga je, očito, dao prije, u predistražnom postupku. Poslije, kažu, spomenuti stan nije bio predmet postupka, a kupljen je tek 2019. godine, i to na transparentan način. Nadalje kažu da taj stan nikad nije bio pod privremenim mjerama suda, a ni da porezni nadzor nije utvrdio ništa drugačije.

Šelendić jučer nije odgovarao na pozive, samo nam je poslao poruku da će se javiti kasnije, ali to do zaključenja ovog broja nije učinio. A početkom veljače poduzetnik Šelendić ničim nije nagovijestio da Bandićeva kći u tom stanu otprije živi. Dapače, rekao nam je da je, prije nego što je stan prodao Bandićima, pokušao naći kupca s boljom ponudom, stoga smo zatražili od njega da nam proslijedi fotografije pomoću kojih je prodavao stan, ali rekao nam je da ih nema. Sada pak ispada, ako je vjerovati njegovu iskazu iz 2014., da je Bandićeva kći već tada živjela u stanu, još od 2005., upravo kad je poduzetnik Šelendić dobio posao zamjene stolaca u KD “Vatroslav Lisinski”. Sve što je Šelendić o stanu rekao početkom veljače za Jutarnji bilo je:

- Trebao mi je stroj u radioni pa sam, umjesto da uzmem kredit, odlučio prodati stan. I prodao sam ga Bandiću jer sam od njega dobio najbolju ponudu.

Uređenje

Komentirajući spekulacije o visini cijene, rekao je:

- Cijena je takva kakva jest. Sad svi kažu da bi dali više. No, meni je bilo drago vidjeti Bandićevu kćer, koja je skromna djevojka, sretnu. I bila je baš zadovoljna jer su joj roditelji kupili taj stan. Pa zašto gradonačelnik ne bi svojoj kćeri mogao kupiti stan od 60 četvornih metara?

RTL nadalje otkriva da je Bandićeva kći na uređenje stana navodno potrošila 300 tisuća kuna, te da je to napravila uz pomoć arhitekta Ante Vrbana, koji jučer također nije bio dostupan. RTL navodi i to da je račun navodno glasio na obrt Šelendića. Uvidom u poslovne registre sa Šelendićima se povezuje tek proizvodni obrt Šela, koji je odjavljen 2018.

Bandić je i o ovom slučaju, tvrdi RTL, izbjegavao konkretne odgovore. Na tu temu jučer je reagirao i SDP-ov Gordan Maras koji je pozvao USKOK da preispita odnos gradonačelnika Bandića i poduzetnika Šelendića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:21