VIDEO KONFERENCIJA

Detalji koalicijskog sastanka: ‘Prođe li siječanj dobro, možemo se nadati uspješnom ljetu‘

Doznajemo i da bi se 18. i 19. siječnja, kad Sabor počinje s radom, trebali cijepiti svi saborski zastupnici
Andrej Plenković
 Dragan Matic/Cropix

Potres, cijepljenje i rad Sabora bile su teme o kojima je premijer Andrej Plenković na jučerašnjem sastanku razgovarao s koalicijskim partnerima.

- Mjere su produljene do kraja siječnja jer je postojao strah od posljedica okupljanja za Božić i Novu godinu, i ako taj prvi mjesec odradimo dobro, bez veće pogreške, mogli bismo se nadati uspješnom ljetu - rekao je, navodno, Plenković partnerima.

Kako neslužbeno doznajemo, premijer je rekao da je EU naručila 200 do 300 milijuna dodatnih doza cjepiva, da u drugoj fazi, uz Pfizerovo, stižu cjepivo Moderne i ostala te da bismo mogli dobiti veće količine cjepiva prije nego što smo očekivali.

- Prema nekim našim izračunima, a sukladno najavama o dolasku cjepiva, mogli bismo u iduća tri mjeseca procijepiti oko milijun ljudi - navodno je izjavio Plenković.

Čvrsta većina

Doznajemo i da bi se 18. i 19. siječnja, kad Sabor počinje s radom, trebali cijepiti svi saborski zastupnici, a najavljeno je i cijepljenje zaposlenika u javnim institucijama, školama, sudovima.

Plenković je, vezano za razorni potres, kako smo saznali, partnerima rekao kako se pregovara s hotelijerskim udrugama da se otkupe sve njihove prijenosne, montažne kućice te da se s proizvođačima kontejnera ugovori izrada kontejnera.

Na sastanku se spominjalo i da će tvrtka Pleter, čiji je osnivač Ministarstvo obrane, osigurati hranu. Ono za što se još mora pronaći rješenje su, kako se moglo čuti na sastanku, škole i vrtići.

Sastanak koji se održao putem videoveze trajao je oko dva i pol sata. Premijer je nakon sastanka izjavio kako parlamentarna većina čvrsto podržava sve aktivnosti koje je Vlada poduzela nakon potresa.

- Parlamentarna većina čvrsto podržava sve aktivnosti koje su poduzete u razdoblju nakon potresa, pohvale koje su išle i radu policije, Civilne zaštite, vojske, vatrogasaca, HGSS-a, Crvenog križa, aktivnostima na lokalnoj razini, potpori koja je stigla iz zdravstvenog sustava, svih onih koji su dali doprinos i zahvala svim građanima koji su se angažirali proteklih dana da neposredno pomognu unesrećenima - rekao je, prenosi Hina, premijer Plenković. Dodao je i kako je parlamentarna većina spremna modificirati i stvoriti odgovarajući okvir koji će omogućiti obnovu te kvalitetnu koordinaciju svih službi na terenu.

Prilika za razvoj

- Osobito nakon prilagodbe strukture Stožera civilne zaštite na svojevrsni podstožer koji vodi Tomo Medved na terenu sa svim službama koje su angažirane - kazao je premijer koji je pojasnio da je sastanak dugo trajao zato što su svi relevantni ministri izvijestili koaliciju o svemu onome što se radi i koje su aktivnosti.

- Postoji jedna snažna želja da se ova situacija, koja je prije svega potresla mnoge naše sugrađane na području ove županije, ali i dvije druge, Karlovačke i Zagrebačke, iskoristi za razvoj i rješavanje svih problema koji u toj županiji postoje - rekao je Plenković te dodao kako očekuje da će koalicija o tome raspravljati i idući tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:59