SLUČAJ MJENICE

DETALJI O PRVIM PODIGNUTIM OPTUŽNICAMA U VELIKOJ AFERI AGROKOR Dobavljači: 'Od žrtve smo postali krivci, znate li zašto se ovo događa baš sada?'

 
Ilustracija
 Darko Tomas / CROPIX

Nakon što je Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu podiglo u srijedu na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu 13 optužnica protiv 29 odgovornih osoba u 13 trgovačkih društava zbog kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, neslužbene informacije govore kako su među optuženima i odgovorne osobe u Francku, Krašu, Sokol Mariću, AVT-u i Granoliju.

Ta lista vjerojatno nije potpuna, a ŽDO Zagreb navodi da se “optužnicama okrivljenike tereti da su od 4. siječnja 2010. do 28. ožujka 2017. u Zagrebu, kao odgovorne osobe ispred svojih društava potpisivali mjenice izdavatelja raznih društava iz jednog koncerna u kojima je neistinito navedeno da su izdane za vrijednost primljenu u robi, iako su znali da to ne odgovara istini”.

Mjenice na otkupu

Okrivljenicima je, ističe se, bilo poznato da navedene mjenice nisu izdane za primljenu robu, već na temelju ugovora o financijskom zajmu koje su upravo oni, kao odgovorne osobe, ispred svojih društava, prije sklopili, a u kojima su njihova društva zajmoprimatelji, a društva iz koncerna zajmodavatelji.

Okrivljenike se tereti i da su, kao odgovorne osobe ispred svojih društava, s ovlaštenim osobama određenih financijskih institucija sklapali ugovore o faktoringu kojima se navedene mjenice otkupljuju, a u kojima je neistinito navedeno da njihova društva imaju prema društvima iz koncerna novčanu tražbinu s naslova primljene robe/usluga, te da su njihova društva izdala račune za primljenu robu, iako su znali da to ne odgovara istini, a na temelju tih ugovora su takve mjenice s neistinitim sadržajem i otkupljene.

Okrivljenici su, napominje se, potpisali 3070 mjenica koje sadrže takve neistinite navode i predali ih na otkup. U priopćenju se navodi da je tako počinjeno kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave, za koje je zapriječena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Zasad nije službeno poznato tko su sve okrivljenici, tj. jesu li uz odgovorne pojedince iz tvrtki koje su bile dobavljači Agrokora, optužene i osobe iz Agrokorovih tvrtki i banaka i faktoring poduzeća. U neslužbenim razgovorima doznaje se da dobavljači navode da su “od žrtve postali krivci” te kako je optužnica tempirana baš u vrijeme kada se Udruga dobavljača još jednom “zakačila” s upravom Fortenova grupe zbog neplaćanja graničnog duga.

Model financiranja

No, ako DORH ima dokaze da su mjenice falsificirane, da fakture nisu bile pokrivene isporukom roba i usluga, tada su u tom krugu svi krivci, neki možda manje, neki možda više. No, ako optuženi dobavljači ne žele biti jedine žrtve u kriminalnom djelu, istražiteljima moraju kazati s kim su bili u dogovoru.

Odnosno, moraju “cinkati” “suradnike” u Agrokoru, bankama i faktoring društvima s kojima je dogovoren model financiranja preko mjenica koje su fakturirane kao račun za isporučene robe i usluge (dakle, ne kao čiste financijske mjenice), a ta roba nije bila isporučena.

Inače će ostati jedini optuženi u ovom dijelu istrage u Agrokoru, iako je prilično ironično da je prva optužba u “slučaju Agrokor” pogodila najprije dobavljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:17