EPIDEMIJA

DETALJI O PRVIM ZARAŽENIMA U SLAVONIJI Covid-19 ima bračni par iz Ernestinova: 'Njihov zet je zaražen, javili su se zbog blagih simptoma'

 
KBC Osijek
 Vlado Kos / Hanza Media

Koronavirus probila se i na istok Hrvatske, a Osijek je novi grad na mapi s osobama koje su oboljele od ove bolesti. Za dvoje pacijenata, sredovječni bračni par iz Ernestinova, mjesta nedaleko od Osijeka potvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus kojeg im je, kako neslužbeno doznajemo, prenio njihov zet, koji je već ranije hospitaliziran na Klinici za infektologiju „Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

- Imamo dva bolesnika sa pozitivnim nalazom na koronavirus što nam je potvrđeno noćas kada smo dobili rezultate iz Zagreba. Oboje imaju blažu sliku bolesti, opće stanje im je dobro i nije zabrinjavajuće.

Možemo potvrditi da su bili su u kontaktu sa zaraženom osobom. Ipak, uputila bih poruku građanima da nema razloga za paniku, odgovorno se ponašamo i slijedimo naputke – rekla je u subotu prijepodne prof. dr. sc. Ljiljana Perić, v.d. predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Osijek, koja je potvrdila da je prethodno zaražena osoba član njihove obitelji s kojom su bili u kontaktu te da je on hospitaliziran u Zagrebu.

- Riječ je o sredovječnim ljudima, a s obzirom na njihov rad nema mogućnosti daljnjeg širenja bolesti – dodala je dr. Perić. Međutim, odgovor na neka pitanja nismo dobili.

Tako je ostalo nepoznato kada je zaraženi bračni par iz Ernestinova bio u kontaktu sa svojim zetom, gdje se on zarazio i kada je hospitaliziran te s koliko je drugih ljudi par iz Ernestinova potom bio u kontaktu i kroz koji vremenski period, kao ni to jesu li se prethodno stavili u samoizolaciju.

- Ne znamo gdje su bili i što su radili. To je posao epidemiologa koji utvrđuju kontakte zaraženog pacijenta. Čim su saznali da je njihov član obitelji u bolnici u Zagrebu odmah su se nama javili, stavili smo ih u izolaciju, žurno smo uzeli uzorke i dobili rezultate rano ujutro – kazao je doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek, dodavši i kako „jedna od zaraženih osoba imala temperaturu, a sada je nema.“ No, sudeći prema ovoj situaciji očekuje se da bi u Osijeku i okolici moglo biti još zaraženih.

- Danas šaljemo uzorke za još nekoliko osoba, jer testiramo još neke uže članove obitelji, ali i osobe koje nisu s njima povezane – rekao je ravnatelj Zubčić.

Osječka bolnica, inače, ima 52 kreveta za izolaciju bolesnika, ali i spremne druge objekte u slučaju potrebe. Odlučeno je i da se od sljedećeg tjedna smanji broj kontrolnih pregleda kao i otkažu operacije koje nisu hitne. Iz osječke bolnice pozvali su građane i na razumno ponašanje.

- Da ne bude prevelikog pritiska na bolnicu od strane građana koji imaju neku sumnju, neka se prvo jave svome obiteljskom liječniku ili epidemiološkoj službi, da ne dolaze ovamo samoinicijativno, nego da se njihov dolazak organizira u skladu s protokolom i da se u bolnici ne stvara velika pomutnja – rekao je prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, voditelj Odjela za kliničku mikrobiologiju, dodavši i kako je „kontakte treba svesti na primjerenu mjeru, a ne bih licitirao s time koliko jedni od drugih smijemo biti udaljeni.“

U Osijeku nedostaje dezinfekcijskih sredstava, kafići će imati ograničeno radno vrijeme

Iz županijskog stožera civilne zaštite poručili su da su bili spremnik za pojavu bolesti.

- Stožer civilne zaštite na čelu sa županom sve je pripremio, svi su objekti za karantenu spremni, sve je pod nadzorom. Danas ćemo održati stožer sa čelnicima JLS kako bi se na najmanju moguću mjeru smanjio broj kontakata, a morat ćemo donijeti i odluke za rad ugostiteljskih objekata, pogotovo onih koji rade cijelu noć.

Imamo određenih problema sa dezinfekcijskim sredstvima kojih nema dovoljno na tržištu, naručili smo nešto od nacionalnog stožera, trebalo bi doći do ponedjeljka – rekao je dožupan Goran Ivanović, ujedno i načelnik Stožera. Dosta upita dobili smo i od vjernika koji su nam se požalili kako se u katoličkim crkvama i dalje koristi blagoslovljena voda, mir izražava rukovanjem, a čak se i hostije daju vjernicima na usta.

Neki su, naime, mislili da se nedavna preporuka kardinala Josipa Bozanića da se to više ne radi odnosi na kompletnu Katoličku crkvu u Hrvatskoj, no neslužbeno smo iz Đakovačko-osječke nadbiskupije doznali da će oni tijekom subote donijeti takvu odluku koja će početi vrijediti od nedjelje. No, to naravno ne znači da se svećenici trebaju posprdno osvrtati na mjere protiv virusa, a što je prema riječima naših čitatelja u nekim crkvama bio slučaj. (Nikola Patković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2021 18:20