SKANDAL

DETALJI O ŠVERCERU ORUŽJA U HELIKOPTERU HV-a Došao je odjeven u odoru vojnog pilota i sjeo u letjelicu, evo što je sve pronađeno u pretresima

 
 CROPIX, Pu zadarska

Tri pilota Ratnog zrakoplovstva iz vojne baze Zemunik u Zadru prije dva mjeseca vojnim su helikopterom vozili osobu koju se povezuje sa švercom oružja, objavila je Nova TV. Zasad je poznato samo to da su sva četvorica hrvatski državljani te kako su vojni piloti u dobi od 42, 41 i 40 godina, dok je civilna osoba u dobi od 36 godina. Zapovjednik Ratnog zrakoplovstva, brigadni general Mato Mikić, potvrdio je cijeli događaj.

U vojnu bazu civilna osoba ušla je odjevena u odoru vojnog pilota koju su mu dali ova trojica vojnih pilota. Nakon toga sjeli su u vojni helikopter i vozili se sat vremena u sklopu ranije planiranog trenažnog leta. Zasad nije poznato jesu li negdje sletjeli. Nakon što je otkrivena suradnja trojice pilota i osobe otprije poznate policiji po švercu oružja, angažirani su pripadnici kriminalističke i vojne policije. Svima su pretraženi stanovi, automobili, poslovni prostori i plovila. U pretragama na području Zadra i okolice pripadnici civilne policije, Odjela za organizirani kriminal Policijske uprave zadarske, pronašli su 7948 komada vojnog streljiva za koje se opravdano sumnja da je namijenjeno za prodaju na crnom tržištu.

Prema priopćenju zadarske policije, kod njih je pronađeno 6593 metaka u NATO kalibru 5,56x45 mm, 908 metaka za kalašnjikov, 31 komad streljiva kalibra 12,7 za strojnicu Browning, koje Hrvatska vojska koristi na vozilima MRAP i Humvee te 416 metaka kalibra 7,9 milimetara. Uz to, pronađeno je više spremnika za streljivo koji primaju veći broj naboja nego što je to dozvoljeno na temelju Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, policija je kazneno prijavila svu četvoricu te im prijeti i do pet godina zatvora ako im se sudskim putem dokaže krivnja. I dok vojne pilote, koji su i instruktori letenja, prema riječima brigadnog generala Mate Mikića čeka stegovni postupak te su udaljeni iz letačke službe i bez isplate dodataka, njihov 36-godišnji civilni "kolega" na slobodi čeka okončanje istrage. Iako je općinsko tužiteljstvo za njega tražilo pritvor, sudac istrage Županijskog suda u Zadru ga je pustio da se u daljnjem tijeku postupka brani sa slobode ali uz mjere opreza.

Kako doznajemo, kriminalisti su otkrili da je 36-godišnjak 11. lipnja 2019. godine u Zagrebu kupio od jedne osobe preko 5000 komada vojnog streljiva od čega je 2000 komada odmah preprodao dalje, dok je ostatak streljiva donio u Zaton te ga je uskladištio u jednoj garaži. I upravo je ta garaža bila nepunih pet mjeseci utočište iz kojeg se trgovalo streljivom. U njoj su u pretresu, između ostaloga, nađeni i razni metalni i plastični spremnici za oružje.

Muškarac u dobi od 36 godina 7. studenoga je, uz kaznenu prijavu, predan pritvorskom nadzorniku. Nakon ispitivanja pušten je na slobodu uz mjere opreza. Protiv vojnih pilota podnesene su kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru radi počinjenja kaznenih djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Brigadni general Mato Mikić rekao je da su trojica vojnih pilota, koji su i instruktori letenja, udaljeni iz letačke službe te kako im se ne isplaćuje letački dodatak. Protiv njih će biti pokrenut stegovni postupak.

Ministar obrane Damir Krstičević zasad tek poručuje kako ima nultu stopu tolerancije za nevojničko i nestegovno ponašanje te da svojim primjerom traži red, stegu i profesionalno ponašanje. O svemu je obaviještena i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Činjenica da je civilna osoba prerušena u vojnog pilota uspjela ući u vojnu bazu, u kojoj su i instruktori američke vojske, te se koristila vojnim helikopterom, ukazuje na velike sigurnosne propuste unutar tog vojnog objekta te će se sigurno tražiti odgovornost za ovakav propust. Istraga također mora utvrditi je li pronađeno streljivo iz vojnih skladišta i kome je bilo namijenjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 05:02