POČINJE ANALIZA PONUDA IZ NATJEČAJA

DETALJI PAKETA PONUDA BORBENIH ZRAKOPLOVA Izraelska ponuda Hrvatskoj: Uzmite naš F16 i dobivate osam megaprojekata za razvoj!

 
F-16 Barak Zračnih snaga Izraela
 U.S. Air Force photo by Master Sgt. Lee Osberry/Released / Wikimedia / public

Odluku o nabavi novih borbenih zrakoplova državni bi vrh mogao donijeti za približno mjesec i pol dana, naglašavaju sugovornici Jutarnjeg lista upoznati s ovim procesom. Krucijalna je sjednica Vijeća za obranu na kojoj će biti predstavljeni elementi svih ponuda te bi Vladi mogla uslijediti preporuka s kojom državom potpisati ugovor o nabavi aviona.

Do tada će u svim segmentima - vojnim, gospodarskim i političkim - biti analizirane sve četiri ponude koje su pristigle na natječaj.

Ministar obrane Damir Krstičević u više je navrata posebno naglašavao kako je jedan od bitnih segmenata “poslovno-gospodarska suradnja s novim partnerima od koje očekujemo snažan zamah našem gospodarstvu, širenje poslovanja naših tvrtki i otvaranje novih radnih mjesta za naše građane.

Veo tajne

“Dosad se u javnosti najviše raspravljalo o tehničkim karakteristikama potencijalnih novih aviona za Ratno zrakoplovstvo dok su elementi gospodarske suradnje obavijeni tajnom. To i ne čudi s obzirom na osjetljivost ugovaranja ovog segmenta suradnje pri sklapanju vojnih poslova. Europska komisija je naime zabranila model off seta pri prodaji vojnog naoružanja te je u ovom segmentu potencijalnim ponuditeljima ostala mogućnost ugovaranja kroz industrijsku suradnju dviju država, a koja ne može biti vezana uz nabavu vojne opreme te kroz vojnu suradnju. Što su u svojim ponudama naveli ponuditelji iz Izraela, Švedske, SAD-a i Grčke još nije poznato, osim što se, prema neslužbenim informacijama, odvijaju intenzivne konzultacije s mnogobrojnim hrvatskim kompanijama od strane ponuditelja aviona. Hrvatska obrambena industrija u projektu nabave borbenog aviona vidi veliku šansu za plasman svojih proizvoda, ali i za usvajanje i razvoj novih tehnologija. To je posebno prije nekoliko dana istakao Alojzije Šestan, predsjednik Zajednice proizvođača za posebne namjene pri HGK-u, koji je javno tražio od ministra obrane da domaće vojne proizvođače uključi u cjelokupni proces.

Švedski SAAB još je ranije najavio osnivanje Inovacijskog programa u Hrvatskoj, koji će se sastojati od Centra za softver, Znanstvenog parka i Sveučilišnog istraživačkog programa u suradnji s Ericsson Nikolom Teslom i Fakultetom elektronike i računarstva u Zagrebu. No u SAAB-u tvrde kako taj projekt nema veze s projektom ponude njihova aviona JAS 39 Hrvatskoj.

U isto vrijeme najjači konkurent SAAB-u na hrvatskom natječaju, Izrael sa svojim avionom F16 Barak, prema informacijama Jutarnjeg lista, detaljno je razradio gospodarski segment svoje ponude.

Angažman FER-a

Ona se prema našim informacijama sastoji od osam točaka. Prema dostupnim informacijama Izrael industrijsku suradnju vidi kroz ulaganje u poljoprivredu, energetiku, IT sektor, brodogradnju, turizam. Izraelci također računaju na suradnju sa zagrebačkim FER-om, i to na više područja. Prema tvrdnjama naših sugovornika, važna područja moguće suradnje su i kibernetika i razminiranje.

Osim industrijske suradnje, s izraelske strane veliki je naglasak stavljen na suradnju obrambenih industrija. Jedan od predloženih projekata jest otvaranje vojno-komercijalnog Cyber security centra. Realizacijom tog projekta izraelska strana obećava dostupnost Hrvatskoj visoke tehnologije. Navodno je riječ o Centru u kojem bi se između ostalog razvijala tehnologija borbe protiv dronova, tehnologije koja je već sada a u budućnosti će biti još više zastupljena u vojnom i civilnom zrakoplovstvu.

Vojna suradnja

Osim toga, dronovi postaju neizostavni dio naoružanja modernih vojski svijeta. Pretpostavka je da bi nositelj realizacije ovog projekta bila izraelska tvrtka Israel Aerospace Industries koja se, između ostalog, bavi i ovim segmentom zrakoplovnih sustava.

U sklopu vojne suradnje jedan od najvažnijih partnera bila bi izraelska tvrtka Elbit. Prema našim informacijama, ona bi uložila u izgradnju tvornice pješačkog streljiva. Naši sugovornici tvrde kako bi na taj način bilo osigurano streljivo za Hrvatsku vojsku, no, što je još važnije, osigurao bi se izvoz na izraelsko tržište. S Elbitom je moguća i suradnja na drugim područjima s obzirom na to da oni razvijaju obrambene sustave u kopnenom, mornaričkom i aviosegmentu. Hrvatsko ministarstvo obrane do sada je s Elbitom ugovorilo nabavu nekoliko sustava. Primjerice, bespilotnih letjelica, a nedavno je potpisan i ugovor o kupnji osam vatrenih stanica 30 milimetara za oklopna vozila Patria.

Osim toga, u sklopu vojne suradnje nudi se i otvaranje obučnog centra za pilote borbenih zrakoplova F16. Centar bi bio na aerodromu Zemunik kod Zadra, gdje bi bio i simulator za F16. Izraelska strana također je zainteresirana za privatizaciju Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici. Prema našim informacijama, spremni su uložiti velika financijska sredstva u stvaranje regionalnog centra za održavanje aviona F-16.

Aspekti dodatne ponude Izarelaca

1. Napredni sustavi u poljoprivredi

2. Veliki projekti na polju energetike

3. Otvaranje vojno-komercijalnog Cyber security centra

4. Ulaganja u proizvodnju brodova

5. Zajednički razvoj tehnologije borbe protiv dronova

6. Privatizacija Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici

7. Kibernetika

8. Razminiranje dijelova Hrvatske

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:13