METROPOLA

DETALJI PREGOVORA O FORMIRANJU ZG VLASTI: HASANBEGOVIĆ DOBIVA RESOR KULTURE! Preko skupštinskog Odbora nastavlja i s preimenovanjima ulica i trgova

 Goran Mehkek / CROPIX

Hoće li prvi put u povijesti propasti prvi pokušaj konstituiranja zagrebačke Gradske skupštine, pitanje je na koje će se odgovor saznati već u četvrtak ujutro.

Naime, u 10 sati u Starogradskoj vijećnici na Gornjem gradu počet će sjednica na kojoj bi se trebao izabrati novi predsjednik Gradske skupštine. Tek kada novi šef Skupštine sjedne u svoju fotelju, Skupština će se konstituirati, a 51 zastupnik započet će svoj četverogodišnji mandat.

A hoće li netko sjesti u fotelju, ovisi o zastupnicima HDZ-a i stranke Neovisni za Hrvatsku koju predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih.

Iako je gradonačelnik Milan Bandić udovoljio njihovu zahtjevu za promjenom imena Trga maršala Tita, neovisni napominju kako su vrlo jasno rekli kako će to biti tek uvjet za daljnje pregovore.

Traže pregovore

Kako takvih pregovora o dužnostima, podjeli odgovornosti kao i o imenu novog šefa Gradske skupštine nije bilo, vrlo je lako moguće da se prije današnje četvrte točke o imenovanju predsjednika Gradske skupštine, prekine sjednica.

Poruka neovisnih ide u smjeru “nema pregovora - nema većine”.

- Mi ne želimo biti oni koji će opstruirati rad Skupštine. Mi želimo preuzeti odgovornosti i započeti razgovore i pregovore oko podjele dužnosti i odgovornosti. Isto tako želimo znati i pregovarati o novom predsjedniku Skupštine. Naš program nije samo promjena Trga maršala Tita. No ne želimo da i to ostane samo na obećanju, nego želimo jamstva da će se to provesti u djelo - rekao nam je jučer Zlatko Hasanbegović.

HDZ-ov Andrija Mikulić s druge strane kaže kako će oni učiniti sve da se konstituira Skupština.

- To je pitanje političke odgovornosti prema onima koju su nas birali i koji su nam dali povjerenje - kaže Mikulić.

Ako se Skupština danas ne konstituira, odnosno ne izabere predsjednik, slijedi rok od 30 dana za novi pokušaj.

A to na neki način odgovara i HDZ-u. I to iz dva razloga.

Prvo, još nije odlučeno hoće li u predsjedničku fotelju zagrebačkog parlamenta sjesti Andrija Mikulić, izabrani šef zagrebačkog HDZ-a, ili Drago Prgomet, kojeg je šef HDZ-a Andrej Plenković gurnuo u kandidaturu za zagrebačkoga gradonačelnika.

Prema jučerašnjim informacijama, Mikulić ima više šansi.

- On je ipak šef gradske organizacije, dok je očito da se s guranjem Prgometa pogriješilo. To se može protumačiti na dva načina. Plenković je priznao da je pogriješio s Prgometom te odustao od raspuštanja te organizacije.

Časno povlačenje

No isto tako moguće je da se Mikuliću na taj način daje šansa da časno odstupi, a da se u zagrebačkom HDZ-u postave Plenkovićevi ljudi. Ako pak Prgomet bude postavljen na to mjesto, onda je sigurno da je počeo konačan obračun u zagrebačkom HDZ-u s kadrovima Milijana Brkića - smatra dio zagrebačkih HDZ-ovaca.

I drugo, HDZ će dobiti na vremenu oko pregovora s Bandićem. Te pregovore zajednički će voditi Prgomet i Mikulić jer u HDZ-u smatraju kako suradnja sa zagrebačkim gradonačelnikom mora biti na višoj razini nego dosad.

- Nema više potpore na način ‘vama mjesto šefa Skupštine te nekoliko pozicija u Zagrebačkom holdingu’. Mi tražimo i pročelnička mjesta, a na Bandiću je da ih ponudi ako uistinu želi potporu. Mi nikakvo mjesto ne zahtijevamo - kažu naši sugovornici.

Budući da i HDZ i neovisni žele sudjelovati i u izvršnoj vlasti, gradonačelnik Bandić morat će im, sada je to očito, ponuditi pročelnička mjesta. Indikativno je da je početkom ovog tjedna, u ponedjeljak, svim pročelnicima gradskih upravnih tijela i njihovim zamjenicima, Upravi Zagrebačkog holdinga, voditeljima Holdingovih podružnica i direktorima neovisnih društava poslao pismo u kojem ih traži da stave svoj mandat na raspolaganje. Radi se o 60-ak mjesta.

U Gradskoj upravi naši sugovornici odbacuju konstataciju da se radi o potezu koji je uvjetovan pregovorima s potencijalnim partnerima.

- To nije ništa novo. Nakon svakih izbora, ide rošada. Oni koji su zadovoljili će ostati, ako im još traju mandati, a oni kojima su istekli mandati, i koji nisu zadovoljili će otići, i to je pravedno. Svi pročelnici se biraju javnim natječajem tako da je zasad teško govoriti kome će što pripasti - kaže nam jedan gradski pročelnik.

A prema našim informacijama, gotovo je sigurno da će mjesto pročelnika za kulturu ići neovisnima.

Naime, kako doznajemo, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport trebao bi se razdvojiti na tri resora - kulturu, obrazovanje i sport.

- Taj ured je uistinu bio ogroman i sve je bilo na plećima jednog pročelnika Ivice Lovrića. Taj posao se treba rasteretiti. Gotovo je sigurno da će doći do razdvajanja - kaže naš sugovornik.

Po hodnicima Gradske uprave već se priča kako bi resor kulture trebala dobiti neovisna Ana Lederer, a osim tog pročelničkog mjesta, Hasanbegović navodno želi mjesto predsjednika skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova. Radi se o odboru s pet članova koji raspravlja i glasuje o prijedlozima za imenovanje ili preimenovanje ulica i trgova. Ako se prijedlog usvoji, tada ide kao točka dnevnog reda na Skupštinu i o njemu glasaju gradski zastupnici.

Masarykova

Jučer se pojavila informacija kako bi Hasanbegovićeva stranka išla u mijenjanje imena Masarykove ulice u centru Zagreba.

Sam Hasanbegović navode o Uredu za kulturu kao i o preimenovanju Masarykove ulice oštro opovrgava.

- Kao prvo, nikome unaprijed nije zajamčeno ni jedno mjesto i o svemu će se razgovarati. To svima mora biti jasno. Što se tiče imena ulica, mnogo je ulica u Zagrebu koje su iz moje vizure problematične. No Skupština ne postoji da bi se ispunjavala moja osobna volja. O tome se nije i neće razgovarati. Ne znam odakle priča o Masarykovoj, no kad već netko o tome priča, podsjetit ću ga da je to pitanje u Skupštini prvi pokrenuo HDZ-ov zastupnik, akademik Ranko Marinković - kaže Hasanbegović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:02