RAZGOVOR O MJERAMA

Detalji sastanka Plenkovića sa županima, Milinović mu poručio: Vježbaj sada, premijeru!

Župani su predložili da školski praznici počnu ranije umjesto da traju tjedan dulje, ali odbijeni su
Andrej Plenković, Darko Milinović
 Cropix, Facebook

Premijer Andrej Plenković uz pojedine resorne ministre održao je u utorak online sastanak sa županima o koronakrizi s naglaskom na stanje u zdravstvenom sustavu i školama.

- Ovo je već treći sastanak u kratko vrijeme sa svim hrvatskim županima na kojem se razmatrala situacija s koronakrizom, uvodno smo se obratili premijer, ministar Beroš i ja, kolega Capak i ministar Fuchs, jer se danas malo više razgovaralo o školama, a glavna tema je bilo stanje u bolničkom sustavu gdje se operativno i na ovoj razini pokušavaju i dogovaraju konkretni potezi - poručio je Božinović.

Samostalna odluka

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs županima je poručio da nema političkog interesa držati škole otvorenima ili zatvorenima, a obratio im se i u osobnom kontekstu, rekavši da i sam ima unuke u školi i da ne vjeruje u postavljeni pristup nastave, ne bi ni njegovi unuci bili u školi na nastavi. Zašto bi netko želio odluku o zatvaranju srednjih škola na nacionalnoj razini ako takvu odluku županije za svoje škole mogu donijeti same kad odluče - pitao je ministar na sastanku.

Iako izravnog pritiska župana na zatvaranje srednjih škola nije bilo, postavljeno je pitanje zašto Ministarstvo nije promijenilo školski kalendar na način da zimski praznici počinju ranije, 18. prosinca, umjesto što je odlučilo da traju sedam dana dulje, do 13. siječnja. Raniji početak praznika pozdravio je župan Splitsko-dalmatinske županije, no Fuchsova poruka i tu je bila jednaka: možete prijeći na online nastavu po vlastitoj odluci.

Na nacionalnoj razini odluka o zimskim praznicima ostaje ista jer bi ranijim početkom došlo do nerazmjera u trajanju dvaju polugodišta (prvo bi se skratilo), čime bi se produljila nastavna godina i ponovo ugrozili upisi u srednje škole i održavanje državne mature. Ustrajanje na otvorenim školama u vrijeme epidemije ministar je potkrijepio podacima prema kojima je broj pozitivnih učenika u padu.

U listopadu je bilo pozitivnih 3,3 posto učenika osnovnih škola i 6,4 posto srednjih škola. U studenome je taj broj pao na tri, odnosno u srednjima na šest posto. Najpogođenije su Međimurska županija (3,02 posto), Varaždinska (2,49 posto), Splitsko-dalmatinska (2,05 posto), Primorsko-goranska (2 posto) te Grad Zagreb (1,95 posto).

Upala pluća

- Karlovačka županija 13. je po redu od svih županija po broju učenika osnovnih i srednjih škola oboljelih od virusa. Također, Karlovačka županija je istaknuta i kao jedna od prvih koja je uvela brzo antigensko testiranje, koje u Karlovačkoj županiji počinje od sutra - opisala je županica Martina Furdek-Hajdin karlovačku situaciju.

Njezin kolega iz Ličko-senjske županije Darko Milinović potvrđuje nam da je državno vodstvo željelo još jednom propitati situaciju na terenu, koja je i u Ličko-senjskoj županiji zadovoljavajuća. No, on je premijeru uputio o osobnu poruku: Vježbaj sad, premijeru! Milinović je, naime, i sam prebolio koronavirus, s upalom pluća završio je u bolnici na kisiku, a zdravstveno stanje si je olakšao vježbanjem - puhanjem u balon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:11