TRAŽE OBJAŠNJENJE

DETALJI SASTANKA S UPRAVOM Ministri Croatia Airlinesu zabranili prodaju slotova

Oleg Butković, Krešimir Kučka, Goran Marić
 HANZA MEDIA

Ministri prometa i državne imovine Oleg Butković i Goran Marić, u ime vlasnika Croatia Airlinesa, zabranili su do daljnjega Upravi tvrtke prodaju slotova na londonskom aerodromu Heathrow, doznaje Jutarnji list.

Na prošlotjednom sastanku s predsjednikom Uprave Croatia Airlinesa Krešimirom Kučkom ministri su su zatražili da Uprava do 15. prosinca napravi detaljan izvještaj o poslovnom stanju kompanije i planovima za budućnost te ga prezentira Nadzornom odboru. Tek nakon detaljne analize tog plana donijet će se odluka treba li slotove prodavati ili ne.

Težak sastanak

Kako saznajemo. ministri Marić i Butković na sastanku su se usprotivili argumentaciji predsjednika Uprave tvrtke da Croatia Airlines pozitivno posluje, a istovremeno prodaje svoju imovinu kako bi financirala servis avionskih motora. Također nije ni prihvaćen argument kako su slotovi izvanbilančna stavka te se njihovom prodajom zapravo podiže vrijednost kompanije. Prema mišljenju ministara, odluka o prodaji slotova donesena je prenaglo bez detaljnije analize, a argument da je njihova prodaja definirana programom restrukturiranja prihvaćenim još 2013. godine ne smatraju ispravnim argumentom. Tvrdnje Uprave kako je odluka o prodaji slotova čisto ekonomska također nije prihvaćena kao dovoljan argument. Naime, Kučko je u nekoliko navrata argumentirao kako je tvrtka na letovima za Heathrow od 2002. do 2013. godine izgubila 21 milijun eura. Ove godine gubitak na toj liniji bit će oko milijun eura, koliko je iznosio i prošle godine. Kako saznajemo, u Uprava bi Nadzornom trebala detaljno objasniti prodaju slotova, ali se i pozabaviti i budućnošću kompanije što uključuje i razmatranje ulaska strateškog partnera u određenom postotku.

Bez ponude

Vlada Zorana Milanović u nekoliko je navrata pokušala dovesti strateškog partnera u Croatia Airlines, ali je to neslavno propalo. Na kraju je kao savjetnik angažiran investicijski fond Svjetske banke koji je trebao ispitati tržište i zainteresiranost mogućih ulagača. Prema dostupnim informacijama, nakon analize i dobivenog odgovora od 13 aviokompanija njihov zaključak je bio da ne postoji interes za ulaganje u Croatia Airlines.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:44