SVE JE ISPLANIRANO

Detalji tajne operacije izvlačenja ranjenog Hrvata: Prijevoz će odraditi naša Hitna

Hrvatski državljanin, kako neslužbeno doznajemo, borio se kao dragovoljac na ukrajinskoj strani i ima potpisan ugovor s Ukrajinom

Vojnik ranjen u Ukrajini / Ilustracija

 Yasuyoshi Chiba/Afp

Mlađi hrvatski državljanin koji se borio u Ukrajini prije desetak dana lakše je ranjen na jugoistočnom bojištu, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) i Ministarstvo zdravstva organiziraju njegov povratak u Hrvatsku.

On je, potvrđeno nam je u MVEP-u, prevezen na sigurno mjesto, odakle će mu biti osiguran prijevoz za nastavak puta u Hrvatsku, gdje će nastaviti liječenje u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava.

- Potvrđujemo informaciju o ozlijeđenom hrvatskom državljaninu u Ukrajini, koji je zajedničkim naporima MVEP-a i Ministarstva zdravstva s ukrajinskim vlastima prevezen na sigurno. Osiguran mu je prijevoz kako bi se mogao vratiti u Hrvatsku, gdje će nastaviti liječenje - potvrdili su nam informaciju u MVEP-u.

Hrvatski državljanin, kako neslužbeno doznajemo, borio se kao dragovoljac na ukrajinskoj strani i ima potpisan ugovor s Ukrajinom. Nije pripadnik pukovnije Azov, prema tvrdnjama Denisa Šelera, koji je šest godina bio pripadnik te ukrajinske pukovnije, a kojega su nedavno iz Moskve optužili kao organizatora odlaska hrvatskih dobrovoljaca u Ukrajinu. On je stabilno i izvan životne opasnosti. Organizira se njegov prijevoz, i to s ukrajinsko-mađarske granice, gdje će ga preuzeti hrvatska Hitna pomoć i prevesti u KB Dubrava.

Protokol bolnice

O kojim se ozljedama točno radi bit će poznato nakon što ga pregledaju hrvatski liječnici.

KB Dubrava Hrvata ranjenog u Ukrajini očekuje tijekom današnjeg dana. Pacijent će biti smješten na odjelu kirurgije, ali nemaju nikakve posebne pripreme. Naime, prema informacijama kojima raspolažu, a koje je potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš, riječ je o ozljedama koje nisu opasne po život. Stoga, kažu nam, nema nikakvih posebnih protokola, zaprimit će se u bolnicu kao bilo koji drugi pacijent.

Muškarac mlađe životne dobi u Ukrajinu se otišao boriti na početku ruske agresije, potvrdio nam je Denis Šeler.

- Ono što znam jest da je lakše ranjen. U pitanju su mali geleri koji su ga pogodili. On normalno hoda i sve je u redu, ništa strašno - kaže Šeler.

Šeler napominje kako nitko od Hrvata nije u pukovniji Azov.

Ministar Beroš jučer je potvrdio da je u tijeku organizacija prihvata ranjenog hrvatskog državljanina iz Ukrajine.

- Tijekom jučerašnjeg popodneva i danas ujutro čuo sam se s nekoliko ravnatelja zagrebačkih bolnica i s ravnateljem Hitne medicinske službe Grada Zagreba. Djelatnici u mom kabinetu čuli su se i sa zaposlenicima našeg veleposlanstva u Ukrajini. Mogu potvrditi da je naš građanin kao dragovoljac sudjelovao u oružanim operacijama. Ranjen je, ali je stabilno i nije životno ugrožen. Bit će osiguran njegov transport u Hrvatsku. Bit će liječen najvjerojatnije u KB Dubrava, a ako ozljede budu specifične, u nekoj od drugih zagrebačkih ustanova - pojasnio je ministar Beroš.

Ruski zarobljenik

Predsjednika Republike Zorana Milanovića o ranjenom Hrvatu u Ukrajini pitala je jučer slovenska novinarka nakon sastanka trilaterale Hrvatske, Slovenije i Austrije na Brijunima, gdje su se sastala trojica predsjednika država.

Milanović je rekao da ne zna o kome se radi, niti je upoznat sa slučajem ranjavanja, no odgovorio je kako je to jako dobro pitanje jer otvara i neke druge teme.

- Neki dan sam vidio da se jedan dragovoljac iz Južne Koreje vratio iz rata u Ukrajini u Seul. I tamo će mu suditi zbog toga što je prekršio zakone te države koji to priječe. Kod nas nije tako i ne razumijem države koje to strogo kažnjavaju - rekao je Milanović. Izrazio je želju da bude razmijenjen što prije i da se vrati u Hrvatsku.

- Išao je tamo na vlastitu odgovornost. Ne mogu to poticati niti osuđivati. Volio bih da kod ovog rata budemo oprezni jer ljudima baš u ovim situacijama možemo pomoći. U tome možemo sudjelovati taman toliko koliko sam rekao. Držim palčeve za ranjenog hrvatskog državljanina. Nadam se da nije teže ranjen - rekao je predsjednik.

U Ukrajini su, podsjetimo, prije nešto manje od mjesec dana Rusi i zarobili jednog Hrvata koji se tamo borio. Riječ je o četrdesetogodišnjem V.P., a do danas, prema tvrdnjama Denisa Šelera, njegova situacija nije riješena, odnosno još uvijek se nalazi u zarobljeništvu.

Hrvatska ulaže diplomatske napore da ga se pusti na slobodu, ali situacija u kojoj imamo najgore diplomatske odnose s Ruskom Federacijom od njihove uspostave prije 30 godina sigurno dodatno otežava moguće rješenje problema. Hrvatska je, naime, protjerala dio osoblja ruske ambasade u Zagrebu, a Moskva je na to odgovorila protjerivanjem naših diplomata iz Rusije.

O zarobljenom Hrvatu premijer Plenković razgovarao je i s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim u nedavnom posjetu Kijevu.

Stanje mu je stabilno, može hodati

U akciji MVEP-a

i Ministarstva zdravstva te ukrajinskih vlasti Hrvat je prevezen na sigurno

Ranjavanje

Mlađi muškarac lakše je ranjen od gelera prije desetak dana na jugoistočnom bojištu u Ukrajini

Evakuacija

Akcija spašavanja uključivat će prijevoz ranjenika kolima hrvatske Hitne pomoći od ukrajinsko-mađarske granice do KB-a Dubrava

Liječenje

Zbrinut će ga u KB-u Dubrava na Odjelu kirurgije gdje ga očekuju tijekom današnjeg dana

Stanje Hrvata

Prema svim informacijama, njegovo zdravstveno stanje je stabilno, izvan je životne opasnosti i normalno hoda

Odlazak u rat

Hrvat je dobrovoljno otišao na ukrajinsko ratište netom nakon početka ruske agresije i ima potpisan ugovor. Nije član pukovnije Azov

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:00