CRNA NEDJELJA NA RABU

DETALJI ZLOČINA Ubojica izlazio na balkon s kalašnjikovim, specijalci mu nudili razgovor s ministrom branitelja: 'Ma boli me k**** za njega'

Kuća u kojoj se odigrao brutalni zločin, ubijeni psihijatar Siniša Rakić, policija
 Darko Tomas / Darko Tomas / CROPIX

Srđan Smojver legao je na ručnu bombu, aktivirao je i raznio se. Smrt je bila trenutna, popucala su stakla, specijalci su upali u prizemlje katnice u Barbatu na Rabu u nedjelju oko 19.35 sati.

Cjelodnevna drama bila je okončana. Srđan Smojver odlučio je presuditi sam sebi i izabrao je najgore moguće rješenje nakon zločina koji je počinio toga jutra u 9.35 sati. Kraj njegova tijela policija je našla i kalašnjikov te punu vrećicu streljiva.

Prije te završne drame Smojver je u nekoliko navrata izlazio na balkon s kalašnjikovim. Snajperist specijalne policije mogao ga je "skinuti", no specijalna policija željela je sve okončati predajom i na miran način. Kao bivšem branitelju ponudili su mu da mu se na mobitel javi čak i ministar branitelja misleći da bi ga to moglo smekšati, pobuditi emocije...

- Ma boli me k.... za ministra branitelja - odgovorio je na tu ponudu specijalaca. Rekao nam je to jedan od mještana koji je sve čuo, iako su svi lokalni stanovnici i turisti, među kojima i brojni inozemni, bili na sigurnom.

- Tražio je čak i da mu specijalci daju dozvolu da izađe na travnjak kraj kuće da se ondje ubije, nije to htio učiniti u apartmanu da ga ne bi zakrvavio - prepričava nam sugovornik situaciju u završnici pregovora s policijom.

Kako se približavala večer bilo je očito da će policija nasilno morati rješavati dramatičnu situaciju i zbog brojnih mještana te turista koji su bili blokirani u susjednim kućama.

Naime, njjihova evakuacija nije bila moguća jer bi bili na "vatrenoj liniji" i u opasnosti da ih ubojica likvidira hicima iz automatskog oružja ili baci ručnu bombu.

Kad je bilo očito da će uslijediti policijska intervencija i kad je vidio da nema izbora - predaja ili upad specijalaca - Srđan Smojver odlučio si je oduzeti život. Tridesetak specijalaca, koliko je sudjelovalo u akciji, moglo je odahnuti, kao i brojni mještani i turisti.

Kad je u nedjelju počela drama na Rabu i kad je bilo očigledno da se ona neće moći riješiti bez intervencije specijalaca iz vrha policije, zapovjieđen je pokret pripadnika ATJ Lučko iz njihove baze u Lučkom. Oni su prvi stigli na Rab helikopterom, a nedugo potom stigli su i pripadnici riječke specijalne policije.

Cijeli dan policijski su specijalci pokušavali nagovoriti Smojvera na predaju, ali uzalud. Uspjeli su samo izvući tijelo ubijenog Siniše Rakića i evakuirati njegovu suprugu. Kako smo doznali, Smojver se raznio neposredno prije nego što su se specijalci pripremali ubaciti suzavac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:21