RIJEKA SKUPLJA OD ZAGREBA

DETALJNA ANALIZA CIJENA Evo koliko košta život u Hrvatskoj, a koliko u drugim zemljama

 CROPIX

Najveća svjetska baza podataka o kvaliteti života u pojedinim gradovima, Numbeo, ažurirala je informacije za srpanj 2016. godine i iznijela nove podatke, između ostalog, i o životu u Hrvatskoj.

Uspoređujući tri hrvatska grada, Zagreb, Rijeku i Osijek, Numbeo navodi kako je život najskuplji upravo u najvećem gradu na Kvarneru. U Rijeci su tako skuplje namirnice kao i cijene u restoranima, a najam nekretnina tek je nešto jeftiniji od onog u glavnom gradu. U Osijeku je pak obrnuta situacija.

Numbeo

Prosječan obrok u restoranu u Hrvatskoj iznosi od 45 do 100 kuna po osobi (ovisno je li riječ o jeftinom ili skupom restoranu), dok ćete pivo kada izađete van popiti za 14 kuna. Naravno, cijene se uvelike razlikuju od gradova u unutrašnjosti i onih na Jadranu gdje su proizvodi uglavnom namijenjeni turistima, a na stranici www.numbeo.com možete usporediti cijene većih gradova u Hrvatskoj i saznati koliko ćete više novca morati izdvojiti dok ste na ljetovanju.

Osim cijena u restoranima, tu su navedeni i drugi zanimljivi podaci. Tako Numbeo navodi da Hrvati mjesečno režije za stan od 85 m2 plaćaju prosječno 1200 kuna, najam jednosobnog stana u centru grada stoji 2100 kuna, a kako za kupnju istog treba izdvojiti oko 14.400 kuna po četvornom metru.

Mjesečnu članarinu za fitness trening Hrvati pak prosječno plaćaju oko 240kn, u McDonald'su menu košta 35kn, jednosmjerna autobusna karta je 10kn, ljetna haljina oko 230 kuna, a sve to kupuje se s prosječnom neto plaćom od oko 5000 kuna.

Numbeo je inicijalno usporedio život u Hrvatskoj i s onim u SAD-u, pa zaključuje kako je kod nas cijena življenja čak 33.31 posto niža. U obzir nisu uzeli stanarinu koja je, napominju, prosječno 73.69 posto manja u Hrvatskoj nego u SAD-u.

Stranica je vrlo korisna i za one koji planiraju odseliti u inozemstvo, jer tu možete usporediti cijene između grada u kojem trenutno živite i onog u koji planirate preseliti. Tako su primjerice od svih navedenih stavki u australskom Melbourneu jeftiniji samo sir, traperice, benzin, automobili i režije. Ipak, prosječna plaća tamo iznosi 22.500 kuna, pa sami možete zaljučiti isplati li vam se pakirati kofere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:21