ŽALILA SE NA ČETVORKE

Detaljna analiza dopisa prve dame: Primjer pritiska moćnika i bahate difamacije nastavnika

Način na koji nastoji potpuno diskreditirati profesoricu u najmanju je ruku zabrinjavajući

Sanja Musić Milanović i zgrada Klasične gimnazije u Zagrebu
 

 Ivana Nobilo/Goran Mehkek/Cropix

Mail koji je Sanja Musić Milanović, supruga predsjednika države, poslala ravnateljici Klasične gimnazije kako bi se požalila na četvorku iz matematike koju ima njezin sin, ogledni je primjer pritiska moćnika na ravnatelje i bahatog difamiranja nastavnika, a činjenica da ga je Jutarnjem listu, umjesto očitovanja, dostavio Ured predsjednika, dokaz potpunog neshvaćanja odgovornosti koju položaj nosi, preciznog poništavanja principa poštenog, pravednog i "jednakog-za-sve" načina na koji bi obrazovni sustav trebao funkcionirati te, na kraju, bolno promašenog vrednovanja (izvrsnog!) školskog uspjeha mlađeg djeteta.

Dijete je iz matematike na kraju trećeg razreda gimnazije imalo zaključenu četvorku, a majka za to isključivo i jedino krivi mladu profesoricu matematike, koja je "nekoliko tjedana izostala s nastave zbog polaganja stručnog ispita" te po povratku djeci dala da pišu kontrolni u kojem je ispitivala i gradivo koje im nitko nije predavao jer škola tijekom njezina izostanka nije osigurala zamjenu.

U tom je kontrolnom profesorica, tvrdi Musić Milanović, napravila i grešku u pitanju zbog koje je njezin sin izgubio vrijeme te je, očigledno, loše napisao test.

Diskreditacija profesorice

Način na koji je mama Musić Milanović opisala kako je dijete izgubilo vrijeme na tom testu i način na koji istovremeno nastoji potpuno diskreditirati profesoricu u najmanju je ruku zabrinjavajući: "5-7 minuta trebalo je mojem sinu da bude siguran da je zadatak krivo postavljen i postavi upit predmetnoj nastavnici matematike, 1-2 minute trebalo je predmetnoj nastavnici matematike da ustanovi grešku i zada nove brojke koje će biti moguće izračunati i dodatne 2-3 minute učenicima za novi izračun, što je raspon od 8 do 12 minuta".

Mučno je uopće zamišljati kako je došla do podataka temeljem kojih je sastavila ovakav izračun, a razuman bi čovjek nakon toga naprosto trebao prestati čitati mail.

I bilo bi najbolje za sve da je ravnateljica to i učinila. Jer nakon toga postaje još gore. Mama/predsjednikova supruga piše kako profesorica navodi da su učenici zbog tog gubitka vremena mogli dodatno pisati provjeru pod velikim odmorom, a da "učenici to nisu naveli". A treća strana, nastavlja mama, "nije bila prisutna".

Treća strana! Drugim riječima, nakon što ju je bez zadrške optužila za nerad i nemar, profesoricu matematike sad je okarakterizirala i kao lašca.

S druge strane, mama Musić Milanović ne pokazuje ni natruhu svijesti da je drugoj djeci u razredu u svim navedenim situacijama bilo jednako teško/lako kao i njezinom sinu te da su neki od njegovih kolega ipak imali petice iz matematike i bez bijesnih pisama supruga predsjednika države poslanih sa službenih mailova voditelja odjela u državnoj instituciji. Štoviše, navodi da je i njezin sin, zajedno s još dvoje učenika, dobio priliku pisati test za višu ocjenu (peticu), ali to nije prošlo kako se mama nadala.

"Ponudila je trima učenicima da pišu za odličnu ocjenu test iz cjelokupnog gradiva matematike, koje uključuje i gradivo koje nije ispredavala ni ona, niti zamjena, jer škola nije uspjela osigurati zamjenu. Neispredavano gradivo kojega je pismeno provjerila dovelo je do ove situacije, odnosno, čisto matematički gledano, do aritmetičkog prosjeka za vrlo dobar", piše mama, ne navodeći kako su prošli ostali učenici.

"Zakinut za znanje i ocjenu"

Njezin bi sin, uvjerena je, bez toga imao odličan iz matematike: "Dakle, osim što je zakinut za znanje, zakinut je i za ukupnu ocjenu iz istoga razloga, višetjednog izostanka predmetne nastavnice matematike s nastave bez osigurane zamjene".

Upozorava i kako je njezino dijete "jedno od rijetkih" koji se zalaže na satu, a iz zalaganja ipak nije dobio nikakvu ocjenu. Kao da mu se nije moglo upisati nekoliko petica koje bi dignule prosjek...

"Svjesna da se brojnim učenicima dižu ocjene, nije mi jasan ovakav stav ne samo predmetne nastavnice matematike nego i cijele stručne službe koja svjesna svih nepravilnosti ne čini ništa osim daljnjeg zakidanja učenika. Zašto postoje dvostruki kriteriji u istoj školi, zašto se nekima izlazi u susret dizanjem ocjena, a u ovom slučaju se svjesno grubih pedagoških propusta i dalje zakida i kažnjava učenike!?", pita supruga predsjednika države ravnateljicu.

I nakon svega toga, kao da cijelo to pismo u kojem osobno i profesionalno ponižava profesoricu matematike i potpuno nekritički sagledava sebe, dijete i djetetove želje (radi se, kažu, o izvrsnom učeniku i pristojnom mladiću koji nikad ne traži kruha preko pogače), mama Musić Milanović odjednom upozorava: Želim biti jasna da niti jednom nisam ni usmeno, a niti sada pismeno zatražila da se ocjena zaokruži na odličan, samo tražim objašnjenje za sve uočene nepravilnosti koje učenike zakidaju kako u znanju, tako i u ocjenama, a za što nisu krivi i na što nisu mogli utjecati ni oni, niti mi, roditelji.

Nego što ste točno, gospođo Musić Milanović, na prethodne dvije kartice maila činili?

Možda bi najdobrohotniji čitatelj, zanemarujući ozbiljno difamiranje mlade profesorice, mogao u obranu majke reći da je mail ipak poslala nakon što je ocjena iz matematike (četvorka, temeljem aritmetičke sredine svih ocjena od 4,25) već zaključena, čisto da si olakša dušu.

Međutim, nakon tog i takvog maila, njezinom je djetetu ocjena - zakonima, pravilnicima, zdravom razumu i elementarnoj pristojnosti unatoč - promijenjena, iz četvorke u peticu, iako je konačna ocjena bila zaključena tjedan dana ranije.

Je li Sanja Musić Milanović nakon toga, osupnuta neprihvatljivim potezom ravnateljice, poslala novi mail i tražila da se njezinom djetetu smjesta vrati jedina zaslužena ocjena (četvorka) te ljutito priprijetila prosvjetnom inspekcijom zbog nepojmljivog prelaženja granica i zakona?

Ako jest, taj nam mail iz Ureda predsjednika nisu poslali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:07