POGLEDAJTE MAPU

Detaljna karta posljedica potresa u Petrinji: Uništeno ili oštećeno više od 400 stambenih objekata

Prema objavljenoj karti, u Petrinji je 47 stambenih objekata uništeno, 376 ih je oštećeno, a još 468 ih je možda pretrpjelo štetu
 Copernicus EMS/Bozidar Vukicevic/Cropix

Razoran potres jačine 6,2 stupnja, koji je krajem prošle godine zatresao Banovinu, u Petrinji je uništio i oštetio stotine stambenih objekata, pokazuju najnoviji podaci europskog programa Copernicus.

Naime, program Copernicus EMS koji isporučuje mape na temelju satelitskih slika, objavio je na Twitteru najnoviju kartu procjene štete uzrokovane potresima na stambenim objektima na području Petrinje.

Prema objavljenoj karti, u Petrinji je 47 stambenih objekata uništeno, 376 ih je oštećeno, a još 468 ih je možda pretrpjelo štetu.

Sličnu kartu najavili su uskoro i za područje grada Gline.

Inače, Copernicus je europski program namijenjen uspostavi europskog kapaciteta za promatranje Zemlje. Sastoji od niza složenih sustava koji prikupljaju podatke iz više izvora: satelita namijenjenih promatranju Zemlje i senzora smještenih na zemlji, u zraku i u moru.

Programom se osigurava redovito praćenje i nadzor atmosfere, oceana i kopnenih površna. Osnovni korisnici programa Copernicus su tijela javne vlasti kojima su potrebne informacije oko razvoja okolišnog zakonodavstva i politika ili su zaduženi za donošenje odluka u kritičnim situacijama kao što su prirodne katastrofe ili humanitarne krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:52