TKO KOGA PROVJERAVA

Detektivi u ZG Holdingu traže prislušne uređaje! Sindikati zapanjeni, javio se i Kalinić: ‘Čega se boje?‘

Sindikatima je čudan tajming, pa pretpostavljaju da se bubice traže nakon što je u javnost procurila lista s imenima viška radnika

Pavle Kalinić (u krugu)

 Srdjan Vrancic/CROPIX

Prisluškuje li se u Holdingu i ima li bubica - istražit će nova Uprava nakon postupka javne nabave. Jer jedna od stavki u troškovniku je protuprislušni pregled prostorija. Sindikati su neugodno iznenađeni.

"Kad vam netko na taj način ide provjeravati i vaše osobne stvari ili možda cjelokupno radno okruženje, ali ponavljam još jednom, to neće biti moguće bez privole radnika i njihova upozorenja da se vrši obrada njihovih osobnih podataka, ali ipak stvara jednu nelagodu i mislim da je to nepotrebno", rekao je Slobodan Kapor, tajnik i pravni savjetnik SSSH.

Uprava Holdinga za to je spremna platiti 190 tisuća kuna bez PDV-a. Uz to, traže i da se detektiraju počinitelji inkriminiranih radnji, kao i oni koji su povezani s osobama u sudskim postupcima. Sve ono što spada u savjetovanje u području sigurnosti. Gradonačelnik Tomislav Tomašević je bez komentara.

Oštar je i bivši pročelnik za hitne situacije Pavle Kalinić.

"Prisluškuje li njih netko ili ne prisluškuje? Čega se imaju bojati ako rade po zakonu, prema tome ne vidim razlog da se baca novac na to. Ali ako oni smatraju da novac u to treba uložiti, neka ulože. Ali svatko će snositi odgovornost za ono što radi", rekao je Kalinić za RTL.

Siniša Patačko, vlasnik detektivske agencije, na mjesec u prosjeku obavi pet pregleda, a koliko brzo bubicu pronađe - ovisi o kreativnosti počinitelja.

"Na tržištu postoje bube od 200 do pet tisuća eura. Znači, one su prisutne i netko ih kupuje. To nije nešto što se samo vidi u filmovima, to je stvarno", kaže Patačko.

Angažiraju ga privatne osobe, ali i tvrtke - najčešće nakon smjene Uprave.

"To obično šefovi sigurnosti u tvrtkama procjenjuju koje su to prostorije izložene riziku od prisluškivanja pa se periodično ili prije sastanka obavljaju protuprislušni pregledi. Znači i preventivnog karaktera, a ne samo nužno u slučaju curenja informacija", objašnjava Patačko za RTL.

Sindikatima je čudan tajming, pa pretpostavljaju da se bubice po Holdingu traže nakon što je u javnost procurila lista s imenima viška radnika.

"Činjenica je da su ti podaci dospjeli u javnost. Ovdje odgovorno tvrdim i to smo ponovili nekoliko puta prema samoj Upravi Holdinga, da to nije došlo iz naših redova, iz našeg sindikata", tvrdi Kapor.

Zašto se kreće u potragu za bubicama - Uprava Holdinga RTL-u nije odgovorila, a isto očitovanje od njih traže i sindikati, jer nakon otkaza, ovo, kažu, stvara dodatan nemir među zaposlenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:07