NOVI ZAPLET

DEVASTACIJA SREBRNJAKA Nakon dr. Nogala miču i njegove bliske suradnike: Pred otkazom i liječnica koja je iz EU povukla 60 milijuna eura

Dvoje uglednih liječnika, prof. dr. Mirjana Turkalj i prof. dr. Davor Plavec, moraju “vlasniku” Gradu Zagrebu iznijeti obranu, odnosno argumente da “nisu oštetili poslodavca”
 Marko Todorov / CROPIX

Saga zvana Dječja bolnica Srebrnjak se nastavlja. U tom “beskonačnom danu” moglo bi se dogoditi da barem dvoje uglednih liječnika te bolnice, prof. dr. Mirjana Turkalj i prof. dr. Davor Plavec, dobiju otkaz ako “vlasniku Gradu Zagrebu” ne bude dovoljno uvjerljiva njihova “obrana”, odnosno argumenti da “nisu oštetili poslodavca”. Zasad nije poznato jesu li to i jedini liječnici kojima prijeti otkaz i je li među njima donedavni ravnatelj doc. dr. Boro Nogalo, koji je inače sindikalni povjerenik u bolnici.

Naime, to dvoje liječnika, kako saznajemo, dobili su krajem tjedna “poziv na obranu” od v.d. ravnateljice Ivane Đerek Dubravčić, a očitovati se moraju u roku od pet dana. Navodno ih se optužuje da su “primali sredstva za pripravnost tijekom pet godina i tako oštetili poslodavca, premda su bili svjesni da prema općem aktu nisu smjeli primati takve isplate”.

Vršiteljica ravnateljske dužnosti drži da su liječnici tako “primali nepripadajuću naknadu za pripravnost”, a zaključak je da su zbog toga “izgubili povjerenje poslodavca, zbog čega poslodavac može otkazati ugovor o radu redovitim otkazom”. Naravno, odluka o palcu gore ili dolje slijedit će nakon što se ovo dvoje liječnika očituje o onome što im se “stavlja na teret”. Upravno vijeće, kažu nam, raspravljalo je općenito o tome kako se u toj bolnici organizira pripravnost i rad po pozivu, ali ne i o konkretnom “pozivu na obranu” samo dvoje liječnika.

“Šihterica”

V.d. ravnateljice nije jučer htjela komentirati najnovija događanja. Samo nam je kratko rekla da je postupak u tijeku. Dvoje liječnika od kojih se očekuje “obrana” poručili nam da u ovom trenutku ne mogu govoriti o ovom slučaju.

No, saznajemo da je pripravnost u Dječjoj bolnici Srebrnjak organizirana za sve na isti način, a to znači po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti “pripravnost je definirana kao oblik rada pri kojem radnik ne mora biti nazočan u zdravstvenoj ustanovi, ali mora biti dostupan radi obavljanja hitne medicinske pomoći”. Drugim riječima, kada je u nadslužbi dežurstava u bolnici mlađi liječnik, onda je stariji u pripravnosti kako bi mu mogao pomoći, a po potrebi i doći u bolnicu.

Što se pak tiče “šihterica”, uvijek ih vodi jedna te ista osoba za sve zaposlene na odjelu, a na kraju mjeseca sve završi u COP-u koji obračunava plaće. Da je konstatacija v.d. ravnateljice iz poziva na obranu točna, veći dio zaposlenih u bolnici Srebrnjak morao bi u ovom trenutku pisati “obranu”, ali javnost je već navikla da se na relaciji Dječje bolnice i Grada Zagreba kao vlasnika ustanove pojavljuju uvijek ista imena, još od prosinca prošle godine kada je iznenada smijenjen tadašnji ravnatelj Nogalo.

Zagreb, 191219.
Djecja bonica Srebrnjak.
Djelatnici zagrebacke Djecje bolnice Srebrnjak odrzali su prosvjed kako bi zastitili svoj i dignitet pacijenata koje lijece. 
Na fotografiji: Mirjana Turkalj. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Mirjana Turkalj

Vlasnik je tada uporno ponavljao da se radi o raznim nezakonitim radnjama, da su u bolnici zaposleni nadriliječnici, da se zapošljavalo mimo propisa, da je gradski kontrolni ured našao niz nepravilnosti, što je na kraju rezultiralo smjenom ravnatelja. S druge strane, Stručno vijeće bolnice na čelu s prof. dr. Davorom Plavecom i prof. dr. Mirjanom Turkalj, tadašnjom voditeljicom europskog projekta za translacijsku medicinu teškog 60 milijuna eura, upozoravali su da se bolnica uništava upravo zbog tih eura, kao i zbog vrijednog zemljišta na Srebrnjaku i Brestovcu. Vodile su se žestoke polemike na relaciji Dječja bolnica - Grad i kao što to obično biva, Golijat je “pomeo” sve “Davide” koji su mu se našli na putu.

Pritisak oporbe

Istina, svi inspekcijski nadzori pokazali su neutemeljenost niza optužbi na račun bolnice, ali to nije zaustavilo njezinu prije svega kadrovsku devastaciju. Čak sedam raznih inspekcija bilo je proteklih mjeseci na Srebrnjaku, uključujući onu Ministarstva zdravstva i Ministarstva financija, HZZO-a, financijsku inspekciju, Državnu reviziju, Krim policiju, Gradski kontrolni ured... U javnosti se stječe dojam da se bolnica namjerno urušava ne bi li se zadovoljili neki drugi interesi.

U proteklih nekoliko mjeseci bivša Nogalova zamjenica, prof. dr. Turkalj smijenjena je i s mjesta voditeljice projekta EU za translacijsku medicinu, a da je v.d. ravnateljice nije o tome niti izvijestila. Njezin je komentar tada bio da je razlog smjene činjenica da nije željela spuštati kriterije za upravljanje projektom EU.

Cijela ta nemila situacija oko Dječje bolnice na Srebrnjaku povremeno diže tenzije u gradu Zagrebu, poglavito među oporbom koja teško dolazi do informacija. No, kažu nam da će zaoštriti to pitanje jer je nedopustivo da se bolnicom upravlja kao s vlastitim lenom.

“Imat ćemo oko tog pitanja presicu u ponedjeljak, a u utorak je sjednica Gradske skupštine i namjeravamo tražiti da se situacija oko bolnice Srebrnjak uvrsti kao hitna točke dnevnog reda. Nismo optimisti da ćemo u tome uspjeti, ali sve to je zapravo čista katastrofa. Očito je da se želi uništiti europski projekt, a onda i bolnica. Nakon toga Holding će preuzeti zgradu i tu bi priča trebala završiti. To je Bandićevo treniranje strogoće, odnosno to je njegov modus operandi. Kad ništa drugo ne može, onda se osvećuje i disciplinira svakoga tko mu stane na put, ali to je i upozorenje onima kojima bi tako nešto moglo pasti na pamet. Uništiti ljude i maknuti ih”, zaključuje Tomislav Tomašević iz političke platforme Zagreb je naš.

Ovo sigurno nije kraj priče oko Dječje bolnice Srebrnjak kojoj je, čini se, namijenjeno “tiho umiranje”.

Bivši ministar Siniša Varga najizgledniji kandidat za šefa bolnice

Otkako je smijenjen Boro Nogalo traju pokušaji imenovanja novog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak. Čak četiri puta početkom godine Upravno je vijeće nastojalo instalirati podobnog kandidata. Naime, na natječaj su se tada bili prijavili Dragan Korolija Marinić kao izgledni gradski kandidat te dvije liječnice iz bolnice, prof. dr. Mirjana Turkalj i doc. dr. Romana Gjergja Juraški.

No, na kraju je natječaj poništen. Grad je u međuvremenu smijenio dio Upravnog vijeća na čijem je čelu i dalje prof. dr. Ana Stavljenić Rukavina jer neki članovi nisu bili dovoljno poslušni da izaberu novog “oktroiranog” ravnatelja. Bolnica tako i dalje na čelu ima vršiteljicu dužnosti. Sad je ponovo raspisan natječaj za izbor ravnatelja, i to baš na isti dan kad je nekim zaposlenicima uručen “poziv za obranu”.

Po svoj prilici našao se “novi podoban” kandidat, a prema bolničkim izvorima najizgledniji je bivši ministar zdravstva Siniša Varga koji je već ranije spominjan kao moguća opcija “koja bi svima mogla biti prihvatljiva”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:09