MUKE S MATUROM

Devet maturanata podnijelo žalbe na rezultate državne mature, nastavnik ih zakasnio poslati

Učenici su žalbe podnijeli na vrijeme, ali je zakazao ispitni koordinator njihove škole
 Tom Dubravec/Cropix

Nastavnik zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna napravio je pogrešku zbog koje je zakinuto devetero maturanata njegove škole: zakasnio je na vrijeme predati žalbe učenika na rezultate državne mature.

Od devetero maturanata, od kojih se većina žalila na zakidanje u bodovima na pojedinim ispitima, njih je troje palo državnu maturu. Učenici su na vrijeme predali svoje žalbe na rezultate mature, no nastavnik u funkciji ispitnog koordinatora - kojemu ovo nije prvi put da obavlja taj posao - propustio je rok za unošenje prigovora u sustav Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Nema popravka

Rok za prigovore traje 48 sati. Rok je počeo teći 11. srpnja u podne, pa je krajnji tren predaje bio 13. srpnja u 12 sati. Koordinator je, međutim, pobrkao datume, a kada je shvatio što mu se dogodilo, poslao je molbu Nacionalnom centru da mu uvaže slanje molbi do 14. srpnja u podne. Dakle, 24 sata nakon svih ostalih.

Centar molbu nije uvažio jer se, objasnili su, Središnji registar državne mature "zaključava" s protekom roka za žalbe.

Kako doznajemo, ispitni koordinator poslao im je 13. srpnja u 20.22 molbu za produljenje roka, navodeći pritom zanimljivo objašnjenje.

Obrazložio je, naime, kako žalbe nije mogao poslati u roku zbog "velikog broja prigovora i korištenja godišnjih odmora članova ispitnog povjerenstva". Naveo je i to da je značajan broj žalbi predan u zadnji čas, te da se o svakoj žalbi mora očitovati školsko ispitno povjerenstvo, čiji su članovi na godišnjem odmoru.

Priču nam potvrđuje Filip Pintarić, ravnatelj Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. - Dogodila se ljudska greška, čovjek je naprosto propustio rok. Šteta je što je tu grešku nemoguće ispraviti. Zamolili smo Nacionalni centar da produlje rok, no nije postojala mogućnost da se to uvaži. Ispričali smo se roditeljima i učenicima, naša su djeca inače vrlo zadovoljna školom, kao i roditelji. Obavio sam razgovor s koordinatorom, koji je odlično radio taj posao više godina, i mogu samo reći da je zbog ovoga očajan - kaže nam ravnatelj.

Mišljenje o ovome slučaju zatražili smo od Nacionalnog centra, u kojemu skreću pozornost na to da je predsjednik ispitnog povjerenstva ravnatelj škole koji je odgovoran za ispunjavanje obveza radnika škole. Napominju i da, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, ravnatelj treba poduzeti mjere zbog neizvršavanja poslova ili zbog neispunjavanja obveza iz radnog odnosa.

- Dakle, odgovornost je na ravnatelju škole i ispitnom koordinatoru. Koje će konzekvence u ovom slučaju biti po ravnatelja, nije u nadležnosti Centra, a što se tiče ispitnog koordinatora, kojega iz redova nastavnika predlaže ravnatelj, bilo bi dobro da iduće godine to bude netko tko neće raditi propuste na štetu učenika - kaže ravnatelj Centra Vinko Filipović.

Slučaj Laure Mikić

Ravnatelj ŠPUD-a Filip Pintarić potvrđuje kako koordinatora najvjerojatnije čeka opomena i gubitak koordinatorske funkcije.

- Uz opomenu, jedino što mogu jest ne predložiti ga iduće godine za koordinatora mature - kaže Pintarić.

Pokušali smo doći do izjave nastavnika koordinatora, no nije bio spreman izlaziti u javnost.

Prethodni slučaj maturantice iste škole, Laure Mikić, kojoj je Centar poništio ispit iz hrvatskoga jezika jer se na esej potpisala punim imenom i prezimenom, jučer je komentirao ministar obrazovanja Radovan Fuchs. - Siguran sam da će se upisati na Muzičku akademiju na jesen jer svake godine ostane dovoljan broj mjesta - izjavio je.

Neslužbeno doznajemo da se ide na to da se, na uštrb nepopunjenih kvota drugih Akademijinih programa, otvore dva mjesta za studij klavira na jesenskom roku, što je studij na koji se želi upisati maturantica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:47