LOKALNI STOŽERI

Devet novih slučajeva u Istri, stigli podaci za Zagreb, imamo i potencijalno novo žarište!

Županijski stožeri civilne zaštite počeli su objavljivati informacije o novozaraženima koronavirusom u svojim sredinama.
Ilustracija
 Ranko Suvar/Cropix

U Istarskoj županiji potvrđeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom. Tijekom protekla 24 sata, u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, ispitano je 192 uzoraka briseva na Covid-19, od kojih je devet pozitivnih. Kod sedam osoba radi se o uvezenim slučajevima, i to pet s područja Republike Srbije, jednom iz Albanije i jednom iz Zagreba.

Jedna osoba je kontakt s već pozitivnom osobom. U jednom slučaju je još u tijeku epidemiološka obrada. Jedna od novooboljelih osoba je zdravstveni djelatnik Opće bolnice Pula, koji se zarazio izvan bolničkog sustava.

Nakon epidemiološke obrade, definirani su svi preventivni postupci, te je 7 osoba (zdravstveni djelatnici) u mjerama samoizolacije. U tijeku su postupci preventivne dezinfekcije prostora. Opća bolnica Pula nesmetano pruža redovne usluge zdravstvene zaštite.


U Zagrebu 23 slučaja

U Zagrebu u posljednja 24 sata su 23 novooboljele osobe od koronavirusa, izvijestio je županijskih stožer.

Većina su kontakti s prethodno oboljelim osobama. Grad Zagreb ima 343 ukupno oboljelih.


Sedam zaraženih u Splitu

Sedam je novooboljelih od koronavirusa na području Splitsko-dalmatinske županije - troje iz Splita, te po jedna osoba iz Solina, Vrgorca, Baške Vode i Klisa, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Obrađeno je 255 testova, a od sedam novooboljelih, dvije osobe iz Splita i osoba iz Baške Vode testirani su u Zagrebu gdje se epidemiološki i obrađuju.

Troje novooboljelih kontakti su ranije oboljelih koji se dovode u vezu s nedavnom svadbom. Iz tog je žarišta, naime, do sada utvrđena zaraza kod 17 osoba.

Kod jednog novooboljelog izvor zaraze se još utvrđuje.

Stožer napominje i kako se jedna zaražena osoba nalazi na bolničkom liječenju u KBC u Split, a njih 314 u samoizolaciji.


U Brodsko-posavskoj županiji 12 novozaraženih

U Brodsko-posavskoj županiji 12 je novozaraženih, izvijestio je u četvrtak ravnatelj županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković.

Kako je rekao Cvitković, od tog broja njih 11 su kontakti poznatih zaraženih osoba, a za jednu osobu utvrđuje se izvor zaraze.

U slavonskobrodskoj bolnici trenutačno je jedna osoba pozitivna na koronavirus i ona je bila podvrgnuta operativnom zahvatu koji nema veze sa zarazom.

U Brodsko-posavskoj županiji ima 57 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

U vezi s jučerašnjom informacijom o zaraženima s jednog privatnog okupljanja, novinari su pitali je li riječ o proslavi ređenja jednog svećenika u Slavonskome Brodu, a Cvitković je odgovorio kako zbog moguće stigmatizacije neće komentirati privatna okupljanja.

Mijo Kršić iz brodsko-posavske Policijske uprave potvrdio je na upit novinara da su među pozitivnima na koronavirus i dva policijska službenika. Rekao je kako je riječ o osobama koje rade u uredima i nisu u izravnom kontaktu s građanima te da su, prema proceduri, testirani i oni koji su s njima bili kontaktu, a njihovi su nalazi bili negativni.

Od šezdesetak slavonskobrodskih djelatnika iz zdravstvenog sustava koji su trenutačno u samoizolaciji nijedan nije liječnik, odgovorio je novinarski upit pomoćnik ravnatelja bolnice Boris Hrečkovski.

Dio djelatnika tijekom vikenda bit će ponovno testiran te se očekuje da će početkom sljedećeg tjedna ponovno biti na poslu, rekao je.

U toj su županiji od početka pandemije 102 osobe bile zaražene koronavirusom.

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Stjepan Bošnjaković ponovno je pozvao organizatore skupova da poduzmu sve potrebne mjere.

Posebno je zahvalio onima koji su otkazali nekoliko velikih skupova, poput Motorijade na Strmcu, Rock-festivala u Starcima i Ribarske večeri u Davoru.


Zaraženi u Zadru vezani uz korona svadbu

Još tri osobe pozitivne su na koronavirus vezano uz vjenčanje u Zadru koje održano prošlog vikenda, a riječ je o mlađim osobama, izvijestio je u četvrtak Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

Dosad je od Covida-19 oboljelo sedmero ljudi koji se dovode u vezu sa spornim vjenčanjem, a u tijeku je testiranje osoba kod kojih su se razvili simptomi.

Jučer je testirano 130 uzoraka, u samoizolaciji je 217 osoba, a od početka epidemije aktivni nadzor istekao je za 4424 osobe.

U jedinici intenzivnog liječenja u Općoj bolnici u Zadru jedan je pacijent na respiratoru, a na Covid odjelu hospitalizirana je jedna osoba.

Iz Stožera podsjećaju na jučerašnju izjavu zadarskoga epidemiologa Alana Medića koji je zamolio sve koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima da se jave svom obiteljskom liječniku ili epidemiološkoj službi, kako bi im se odredila mjera samoizolacije.

"Također molim sve ljude koji su bili na vjenčanju da se u nadolazećim danima ponašaju odgovorno, što podrazumijeva izbjegavanje kretanja među ljudima, praćenje svog zdravstvenog stanja te, ako moraju izlaziti, neka obavezno nose zaštitne maske", rekao je Medić.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.


Na samom jugu Hrvatske sedam novih slučajeva

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o četiri slučaja iz Dubrovnika, dvije ženske osobe srednjih godina, jedna muška osoba srednjih godina i jedna muška osoba mlađe životne dobi.

U Metkoviću je zaražena mlađa muška osoba, jedan muškarac srednjih godina iz Janjine je također zaražen dok je u Župi dubrovačkoj pozitivna ženska osoba srednje životne dobi. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Ukupno je hospitalizirano šest osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 4332 uzorka. U samoizolaciji se nalazi 117 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđeno je jedno kršenje mjere samoizlacije.

Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 39 slučaja kršenja samoizolacije.


Pet novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji

Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je 148 uzoraka, od kojih su pet pozitivni na koronavirus. Jedna novooboljela osoba je iz Osijeka, jedna iz Višnjevca, a tri iz Đakova, gdje je od pojave virusa ukupno oboljelo 180 osoba. Ukupan broj aktivno pozitivnih na području županije sada je 259 osoba.

U KBC-u Osijek je hospitalizirano 24 pacijenta, jedan više nego dan ranije, a jedan pacijent je na respiratoru.

U samoizolaciji je od jučer 14 novih kontakta oboljelih, a pod tom mjerom je ukupno 724 osoba.

Ni jučer policija nije zaprimila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u jednoj od 37 samoinicijativnih provjera osoba nije zatečena na prijavljenoj adresi, u Osijeku.


U Zagrebačkoj županiji troje novozaraženih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka do 11:00 sati evidentirane su 192 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer radi se o tri osobe više, ali su i četiri osobe izliječene. Tako su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 52 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 133 osobe, a sedam ih je preminulo.


U Požeško-slavonskoj županiji dvije pozitivne osobe

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 70 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji se nalazi 66 osoba te su 4 osobe hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 541 osoba.

Ukupno je testirano 2449 osoba, na posljednjem testiranju bilo je 112 uzoraka te su dva uzorka pozitivna na korona virus (COVID-19). Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


U Vukovarskoj-srijemskoj županiji troje novozaraženih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su tri nove pozitivne osobe na Covid-19 (jedna osoba iz Županje, jedna iz Cerne, jedna iz Borova).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 87, od kojih je 41 osoba izliječena.

Trenutno su u županiji dvije osobe hospitalizirane zbog Covid-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 79 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3085. U samoizolaciji na području županije nalazi se 279 osoba.


Jedan zaraženi u Zagorju

Na području Krapinsko - zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je jedna osoba pozitivna na koronavirus (Hum na Sutli). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba na području Krapinsko - zagorske županije je 7.

U protekla 24 sata testirano je 48 osoba, od kojih je 47 negativno, dok je 1 osoba pozitivna. U samoizolaciji se nalazi 114 osoba. S današnjim danom, dosad je ukupno testirano 3278 osoba.


Bez novih slučajeva u Lici

U posljednja 24 sata u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od Covida-19.

Ukupno je oboljelo 30 osoba od Covida-19 od čega je osam aktivnih slučajeva, 21 osoba je izliječena te je jedna osoba preminula. Dvije oboljele osobe nalaze se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 14 osoba uzimanjem uzoraka od čega je pristiglo sedam negativnih rezultata testiranja, a za sedam se čekaju rezultati. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 680 osoba.
Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 37 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „COVID 19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.


Potencijalno novo žarište u Ogulinu

U Karlovačkoj je županiji pet novooboljelih od koronavirusa - četvero u Ogulinu koji postaje novo potencijalno žarište, a jedna osoba u Karlovcu, izvjestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Od uzoraka uzetih jučer u Ogulinu, pristigla su četiri pozitivna nalaza, poduzimaju se epidemiološke mjere te se i dalje traže kontakti oboljelih osoba.

Za sada je poznato da su epidemiolozi za Danijela Vukelju, oboljelog zamjenika gradonačelnika Ogulina, utvrdili 27 kontakata i svi se nalaze pod mjerama samoizolacije.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović kaže da nova četiri slučaja u Ogulinu nisu povezana s gradskom upravom, da su on i njegovi suradnici testirani danas, te da se nalazi tek očekuju. Zgrada gradske uprave bila je jučer zatvorena, a danas se, po preporuci epidemiologa normalno radi.

U Karlovcu je kod jedne žene, kontaktu ranije oboljele osobe, potvrđena prisutnost koronavirusa.

U Karlovačkoj županiji ukupno je od početka epidemije 57 slučajeva zaraze, trenutno je 26 aktivnih slučajeva, a u samoizolaciji je 171 osoba.


Bez zaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novozaraženih koronavirusom. U protekla 24 sata testirana je 41 osoba i svi nalazi su negativni.

I dalje je na području županije jedna osoba pozitivna na Covid-19, dok se dvije osobe statistički zbog mjesta prebivališta vode u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ali nisu testirane i ne liječe se na području naše županije.


Nema novozaraženih na području Virovitičko-podravske županije

Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od koronavirusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata, na području Virovitičko-podravske županije testirano je 20 osoba. Njihovi nalazi su negativni. Do sada je obrađena ukupno 1.488 uzoraka.

Od početka pandemije Covida-19, na području Virovitičko-podravske županije, 11 je osoba zaraženo koronavirusom. Od toga, osam ih se oporavilo, dvije osobe su i nadalje zaražena, a jedan muškarac je preminuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:08