TOPLO PRIMLJENI

DEVET OBITELJI IZ SIRIJE POČELO NOVI ŽIVOT U KARLOVCU 'Zovem se Roja. U školi mi je dobro i imam dobru učiteljicu. Imam prijateljice Anu i Anđelu'

 
 CROPIX

Od danas nadalje, naša hrana je vaša hrana, naš dom je vaš dom, naš grad je vaš grad, naša država je i vaša država. Za vas nisu otvorena samo naša vrata nego i naša srca - tim riječima je Admir efendija Muhić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac, izrazio dobrodošlicu devet sirijskih obitelji koje su prije desetak dana iz turskih izbjegličkih kampova preko Kutine došle živjeti u Karlovac.

Ručkom organiziranim u karlovačkom Džematu Karlovcu su htjeli predstaviti nove sugrađane te se dali na raspolaganje da i ubuduće budu spona za što bolju integraciju.

Karlovac, 141219.
Zajednicko druzenje i rucak sa azilantima koji su pod medjunarodnom zastitom i zive u Karlovcu. Organizator druzenja je Medjzlis Islamske zajednice Karlovac, a odrzalo se u prostoru Djemata Karlovac.
Na fotografiji: glavni imam Admir efendija Muhic s obitelji Maho, Mustafom(24) njegovom suprugom Sultanom i bebom Zeineb.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Efendija nam kaže kako su tome “najozbiljnije pristupili, baš onako kako je Isus pristupio svojim apostolima i kao što je Muhamed u vrijeme hidžre pristupio onima koji su ga dočekali u Medini”.

Krasna djeca i matematičari

- Zovem se Roja. U školi mi je dobro i imam dobru učiteljicu. Imam prijateljice Anu i Anđelu - rekla je 11-godišnjakinja na tečnom hrvatskom prije nego što se bacila u zagrljaj svojoj učiteljici Sanji Ravbar. Ona kaže da je sretna jer je u razred dobila dvoje krasne djece i odlične matematičare.

- Još postoji jezična barijera, no snalazimo se, pomažu im druga djeca, a ja se poslužim Googleovim prevoditeljem - kaže učitejica Sanja.

Karlovac, 141219.
Zajednicko druzenje i rucak sa azilantima koji su pod medjunarodnom zastitom i zive u Karlovcu. Organizator druzenja je Medjzlis Islamske zajednice Karlovac, a odrzalo se u prostoru Djemata Karlovac.
Na fotografiji: Azilanti.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

Oni su Kurdi koji su iz rodnog Alepa otišli još 2013. godine. Roja, osim Ahmeta, ima sestru Rozin i brata Jusufa. Otac Idris je krojač, a majka Mezgin učiteljica. Obitelj Maho je najmlađa, Mustafa ima 24 godine, supruga Sultana 21, imaju bebu Zeineb, a najbrojniju, pak, ima Muhamed el Askar, s kojim je supruga, majka i četvero djece. On je majstor za klimatizaciju, Mustafa varioc, i čim nauče hrvatski, tražit će posao.

Nova okolina

Janko Gredelj iz Isusovačke službe za izbjeglice kaže nam da su izazovi s kojima se suočavaju snalaženje u novoj okolini, učenje hrvatskog jezika i prevladavanje kulturoloških razlika. U Karlovcu ih je ukupno 43, a maloljetnika i djece 23.

- Jako nam je stalo da se azilanti integriraju u hrvatsko društvo, htjeli bismo da ovakvi događaji i slike budu učestaliji. Iznenađen sam otvorenošću i toplinom s kojom su primljeni - rekao je Bermin Meškić iz humanitarne organizacije Zirat Islamske zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:33