INCIDENT U VOJARNI

Devet vojnika uhvaćeni pijani u Divuljama, tamo su poslani da pomažu vatrogascima

Samo ove godine vojna policija pokrenula je oko 200 postupaka po različitim osnovama
Ilustracija
 Goran Mehkek/Cropix

Devetorica vojnika, koji su s dežurstva u vojarni u Divuljama udaljeni jer su bili pijani, tamo su poslani kao ispomoć vatrogascima u gašenju požara u Dalmaciji, piše Dnevnik.hr.

"Kod 9 pripadnika protupožarnih namjenski organiziranih snaga utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu čime su isti počinili povredu vojne stege. Spomenuti pripadnici, udaljeni su s dužnosti. O predmetnom događaju, sukladno standardnoj proceduri, izviješteni su svi koji se nalaze u crti zapovijedanja", stoji u priopćenju Ministarstva obrane, a Dnevnik.hr piše da su zbog pijanstva prijavljeni i vojnostegovnom sudu.

"Jako je bitno da vatrogasac, ali i svi oni koji im se priključuju u datom momentu budu trijezni. Ovo je vrlo opasan posao i može se brzo izgubiti glava, ako čovjek ne radi trezveno", rekao Željko Šoša, zapovjednik JVP-a Zadar.

Za incident u Divuljama nije čuo, ali mu je takvo ponašanje nepojmljivo. "Vojska ima svoju disciplinu i jednostavno kad se priključe vatrogascima, vatrogasci daju zapovijed zapovjedniku njihovom i oni funkcioniraju puno, puno bolje nego kad dođu civili ili bilo tko sa strane. Naravno da se njih ne tjera na prvu frontu, što mi kažemo, nego tamo gdje treba čuvati i dežurati, ali kad je kritično tu nam priskoče u pomoć", rekao je Šoša.

Uz devetoricu vojnika, koji su poslani kućama s prijavama o povredi vojne stege, opomenom je kažnjen i zapovjednik te protupožarne bojne.

Samo ove godine vojna policija pokrenula je oko 200 postupaka po različitim osnovama, ne samo zbog alkoholiziranosti, i tražila utvrđivanje stegovne odgovornosti.

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske viceadmiral Robert Hranj još nisu komentirali incident u Divuljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:36