ALGEBRA

Deveti ICT Supergirls: Osnažimo djevojke i mlade žene za ostvarivanjem karijere u IT svijetu

Sudionice konferencije imaju priliku za networking i dijeljenje iskustva

Nataša Kapov (u sredini) sa sudionicama prošlogodišnje konferencije Lemax ICT Supergirls

 Lemax Ict Supergirls/

Na Visokom učilištu Algebra ovoga se utorka po deveti put održava konferencija ICT Supergirls u organizaciji hrvatske softverske kompanije Lemax. Inicijativa je dio globalnog pokreta kojemu je u fokusu osnaživanje djevojaka i mladih žena za ostvarivanjem karijere u ICT sektoru i STEM djelatnostima.

Nataša Kapov Kostovski, voditeljica u Lemaxu i glavna organizatorica konferencije, kaže da im je cilj motivacija mladih žena i djevojaka da odaberu karijere u ICT djelatnosti.

"Krenuli smo 2015. godine s velikim entuzijazmom, ali bez potpuno jasne ideje - znali smo samo da želimo napraviti nešto dobro za zajednicu i investirati svoje vrijeme u to. Neke od sudionica s prvih evenata još mi se znaju javiti i dolaze redovno iz godine u godinu. Ističu da je ovo jedna od najinspirativnijih konferencija jer je ležerna, svi smo volonterski u tome, nema plaćenih predavanja i svi to rade jer žele nešto dati zajednici", priča Nataša.

image

Nataša Kapov

Lemax Ict Supergirls/

Prisjeća se kako je na prvoj konferenciji razgovarala s dvadesetak djevojaka koje su sudjelovale i većina je ispričala sljedeće: ‘Htjela bih studirati nešto iz STEM-a, ali mi roditelji prigovaraju jer to, kažu, nije za mene‘.

- Na prošlogodišnjoj konferenciji bilo je preko 200 sudionica. Priča djevojaka s kojima sam razgovarala značajno se promijenila. Rekle su da definitivno žele u STEM. Došle su na ICT Supergirls da im pokažemo kako, govori Nataša.

Konferencija povezuje fakultete i IT tvrtke za zajedničko promicanje rodne ravnopravnosti, organizira inspirativne programe žena u profesionalnom razvoju te pruža smjernice i preporuke kroz karijerni put u ICT-ju.

- Jedna od stvari koja me čini jako ponosnom je što je kolegica inspiraciju za pokretanje vlastite konferencije dobila sudjelovanjem na ICT Supergirls konferenciji. To je taj utjecaj o kojem planirajući prvi event, nisam mogla ni sanjati, a danas me čini ponosnom. Ja ne mogu promijeniti svijet, ali mogu biti kamenčić koji će zakoturati lavinu, rekla je i dodala da je najbitnije da se tim projektom zajednica uistinu mijenja na bolje.

Sudionice konferencije imaju priliku za networking i dijeljenje iskustva – ne samo s govornicama nego i sudionicama s kojima dijele slične interese.

Osim sudjelovanja na inspirativnim predavanjima, posjetiteljice se mogu prijaviti i na Mentoring Byte. Riječ je o programu koji spaja mlade ljude u IT-ju s idealnim mentorom kako bi kroz individualno mentorstvo pokrenuli ili unaprijedili karijeru.

image

Nataša Kapov

Lemax Ict Supergirls/

I ove godine su na programu zanimljiva predavanja uspješnih i poslovnih žena. Svoj karijerni put s publikom dijele Tea Zavacki, biznis mentorica i konzultantica, Tanja Džido, savjetnica za osobni brending i LinkedIn marketing, i Sandra Kujundžić Drašković, potpredsjednica za poslovnu inteligenciju švedskog BPO-a na globalnom tržištu.

- Poruka koju želimo prenijeti je da žene mogu prijeći granice s punom snagom i samopouzdanjem slijedeći svoj životni put iz snova, poručuje Kapov Kostovski koja se nedavno pridružila i trećem projektu, inicijativi "Žene i novac", Kristine Ercegović.

Jako joj je važna ženska priča u svemu, pa tako i ova.

- Žene su jako zatvorene kad je riječ o novcu, a upravljanje njime često prepuštaju drugima i dovode se u financijski ovisnu situaciju. Tu, nažalost, ima jako puno loših priča. Zato sam odlučila nešto poduzeti i po tom pitanju. Članstvo u inicijativi ‘Žene i novac‘ omogućuje pristup raznim edukativnim materijalima, radionicama koje ženama pomažu povećati razinu financijske pismenosti te da rade na svojoj financijskoj neovisnosti i slobodi, zaključuje naša sugovornica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:27