POTPISNICE 'PLATFORME 112'

Devetnaest udruga zatražilo ostavku Radimira Čačića!

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Devetnaest udruga, potpisnica Platforme 112 – za Hrvatsku vladavine prava, zatražilo je danas ostavku prvog potpredsjednika Vlade RH Radimira Čačića.

Udruge u priopćenju navode kako je "danas prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić proglašen krivim na sudu u Mađarskoj gdje mu se sudilo zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije osobe" .

Dodaju kako su "razočarani nedavnim izjavama predsjednika Vlade Zorana Milanovića kojima se", kako navode, "omalovažava mađarski pravni sustav, uz relativiziranje pojma vladavine prava, čime je, po našem mišljenju izašao iz okvira djelovanja kojeg se svaki predsjednik Vlade mora držati".

"Kao što je predsjednik Vlade i izjavio prije tri tjedna, 'Vlada je postavila određene standarde ponašanja kojih će se držati'. Upravo to tražimo i u ovom slučaju. Od najviših političkih dužnosnika očekujemo da se pridržavaju svih pravila ponašanja, pa tako i onih u prometu, a od predsjednika Vlade očekujemo dosljednost, kako bi svi članovi i članice Vlade RH počeli preuzimati političku odgovornost za svoje djelovanje", navode u priopćenju udruge potpisnice Platforme 112 – za Hrvatsku vladavine prava.

U druge potpisnice platforme su BaBe, Centar za mirovne studije, Cenzura Plus, Documenta, Forum za slobodu odgoja, GONG, Koalicija udruga u zdravstvu, Kuća ljudskih prava, Mreža mladih Hrvatske, Pravo na grad, Projekt građanskih prava Sisak, Savez udruga stanara Hrvatske, Sjaj, Transparency International Hrvatska, Udruga Mobbing, Udruga za samozastupanje, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Zelena akcija i Ženska soba – Centar za seksualna prava.

Prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić izjavio je da prihvaća današnju presudu suda u Kaposvaru koji ga je zbog izazivanja prometne nesreće nepravomoćno osudio na uvjetnu zatvorsku kaznu od jedne godine i deset mjeseci s rokom kušnje od tri godine, ali je dodao kako njegov odvjetnik smatra da se treba žaliti, jer je nevin.

Na upit je li između njega i premijera Zorana Milanovića bilo razgovora o njegovoj političkoj sudbini, Čačić je rekao da su oni obavili razgovor nakon nesreće i nakon njegovog stava kako će postupiti . Dodao je da su oni s tim stavom pobjedili na izborima i da on nakon toga više nije ni jednu riječ progovorio.

Zaključio je kako je za njega sada taj slučaj završen.

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije vezano uz njegov ostanak u vladi, izjavio je danas u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović prije nego što je objavljena nepravomoćna presuda u tom predmetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:00