MOGUĆE I NEVRIJEME

DHMZ izdao crveni alarm za četiri regije, vrućine će biti paklene, ali vrlo brzo stiže i veća promjena

Za Slavoniju je na snazi narančasti alarm zbog vrućina

Ilustracija

 Josko Supic/Cropix

Toplinski val u Hrvatskoj se nastavlja, a i u utorak nas očekuje pretežno sunčano vrijeme. Doduše, u većini unutrašnjosti bit će manje vruće nego danas, a ponegdje su mogući pljuskovi s grmljavinom.

Meteoalarm je za sutra izdao crveno upozorenje za četiri regije zbog toplinskog vala - kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku. Žuti alarm je na snazi za Zagreb, Gospić i Karlovac, kako zbog vrućina, tako i zbog mogućeg nevremena. Za Slavoniju je na snazi narančasti alarm zbog vrućina.

image
Dhmz/

- Zamjetnija promjena vremena stiže nam u drugom dijelu srijede, kada je lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom. Uz pad temperature nestabilne vremenske prilike nastavit će se do vikenda. Najmanje hladnijeg zraka stići će na krajnji jug zemlje, gdje će i dalje prevladavati sunčano, no vrućina će ipak malo popustiti. U Dalmaciji će danju biti čest vjetar s mora, dok će na sjeveru u utorak, i ponovno četvrtak i petak, zapuhati umjerena do jaka bura - sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za HRT pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

- Utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčan i vruć. Vjetar većinom slab, gdjegod ujutro i umjeren sjeveroistočni. Najniža temperatura od 20 do 23 °C, najviša između 32 i 34 °C.

Uz uglavnom slab vjetar ili tiho, u središnjoj Hrvatskoj malo niže vrijednosti. Bit će barem djelomice sunčano, no ne i sasvim stabilno. U noći i ujutro u Međimurju i Hrvatskom zagorju lokalno može biti izraženijih pljuskova i grmljavine, a kasno popodne i navečer i drugdje.

Kao i u Gorskom kotaru. Drugdje u gorju i na sjevernom Jadranu sunčano. Uz more prijepodne bura, umjerena, podno Velebita i jaka, koja će sredinom dana okrenuti na slab do umjeren jugozapadnjak.

U Dalmaciji sunce i vrućina, uz najvišu dnevnu temperaturu od 34 do 39 °C. Ljetnu žegu će od sredine dana uz obalu ublažavati maestral.

Sunčanih sati neće nedostajati ni na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će nakon toplog jutra s temperaturom raka između 23 i 28 °C vrijednosti porasti do 35 °C na obali, to do 38 °C u zaobalju. Vjetar uglavnom slab, popodne i umjeren jugozapadni i zapadni, pa će more, temperature oko 27 °C, biti malo do umjereno valovito.

Od srijede na kopnu oblačnije, nestabilno - i ono što će mnoge veseliti - vrućina će popustiti. Lokalno valja računati na mogućnost grmljavinskog nevremena praćenog jakim vjetrom, osobito u srijedu navečer i noći na četvrtak. U unutrašnjosti Dalmacije, kao i na njezinoj obali, nastavit će se sunčano vrijeme, a pad temperature bit će mnogo manje izražen. Na sjevernom Jadranu još veći dio srijede pretežno sunčano, no već je u noći na četvrtak mjestimice velika vjerojatnost neverina, kojih će povremeno biti i u četvrtak i petak. U četvrtak će zapuhati umjerena do jaka bura, koja će u petak biti u slabljenju - prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:53