OLUJNA BURA

DHMZ izdao crveno upozorenje: Moguć je prekid prometa i opskrbe električnom energijom

Najteže će biti u Velebitskom kanalu i južnoj Dalmaciji. Izbjegavajte putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja

Ilustrativna fotografija

 Matija Djanjesic/CROPIX

Državni hidrometeorološki zavod je za nedjelju izdao crveno upozorenje za Velebitski kanal i južnu Dalmaciju zbog jake, mjestimice olujne bure s najjačim udarima vjetra od 35 do 90 čvorova, a narančasto za područje riječke, splitske, dubrovačke regije, zapadne obale Istre i Kvarnera zbog jake i vrlo jake bure.

Zbog olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima, koji su se već ili će se tek generirati, upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila, poručuju iz DHMZ-a u upozorenju za nedjelju 5. veljače.

Preporučuje se da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa se građanima savjetuje da, ako kreću na put, prate informacije o prometu.

- Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo da se izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Budite spremni i na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom - upozoravaju u subotu iz DHMZ-a.​

Inače, olujni vjetar cijelu je subotu stvarao probleme diljem zemlje. DHMZ je oglasio crveni alarm za cijelu obalu, osim Istre, za koju je na snazi narančasti alarm. Za cijelu sjevernu Hrvatsku upaljen je narančasti alarm, a žuti za ostatak zemlje.

U Zagrebu su iščupana stabla padala na automobile i prometnice. Na teren su izašle sve raspoložive ekipe, a dvije su osobe lakše ozlijeđene. U Splitu je ozlijeđen 11-godišnji dječak na nogometnom igralištu. Prebačen je u KBC Split. U Osijeku je vjetar oštetio dio nadstrešnice na tržnici, a u Virovitici je krov s obližnje garaže pao na školu.

Padali su i dijelovi fasade sa zgrada, ima oštećenja na krovovima, a štete je, uz ostalo, bilo i na električni vodovima, pa su pojedina područja ostala bez struje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:24