OPASNO VRIJEME

DHMZ izdao detaljna upozorenja: U jednoj regiji do kraja dana pola metra snijega, u drugoj 35, alarm i za Zagreb

Očekuje se poledica uz stvaranje debljeg snježnog pokrivača te moguću mećavu i snježne zapuhe

Ilustrativna fotografija

 Luka Gerlanc/Cropix

Državni hidrometeorološki zavod upozorava na opasne vremenske pojave koje se očekuju sutra i prekosutra, a zbog kojih je izdao crvena, narančasta i žuta upozorenja za velik dio zemlje.

Umjereno do pretežno oblačno s povremenom oborinom, ponegdje i grmljavinom. U unutrašnjosti će u noći i ujutro uz pad temperature zraka kiša prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, u gorju i debljeg. Snijeg se očekuje ponegdje i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a nošen vjetrom i uz obalu, moguće i na nekim otocima. Zapuhat će umjeren i jak sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar, u Gorskoj Hrvatskoj s olujnim udarima. Na Jadranu će umjeren do jak jugozapadnjak i jugo već ujutro na sjevernom dijelu okretati na olujnu buru, pod Velebitom i orkansku, a do kraja dana proširit će se duž cijele obale. Jutarnja temperatura zraka na kopnu od 3 do 7, na moru od 10 do 15 °C. Uz zahladnjenje u drugom dijelu dana od -4 do 2, na Jadranu od 3 na sjeveru do 12 °C na krajnjem jugu, prognoza je DHMZ-a za petak.

Za sutra je DHMZ izdao crveno upozorenje na vjetar u regiji Rijeka, gdje će naglo zapuhati olujna i orkanska bura. Očekuju se udari bure podno Velebita između 130 i 160 km/h.

Narančasto upozorenje na vjetar za petak je na snazi u regiji Gospić, gdje će biti olujni udari jugozapadnjaka u okretanju na sjeveroistočnjak, te u Splitu i Kninu, gdje se očekuju olujni i orkanski udari bure.

Crveno upozorenje na snijeg i poledicu na snazi je u regiji Gospić, gdje bi do kraja dana moglo biti između 15 i 50 centimetara snijega uz jak i olujan sjeveroistočni vjetar. Očekuju se mećava i zapusi snijega.

Crveno upozorenje zbog jake olujne bure na snazi je i za Velebitski kanal, te za Kvarner i Kvarnerić.

image

Upozorenja DHMZ-a za petak, 19.1.2024. zbog opasnog vremena

Dhmz/

Narančasto upozorenje na snijeg i poledicu na snazi je u regiji Karlovac, gdje se očekuje snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača i do 25, lokalno i 35 centimetara snijega u višim predjelima do kraja dana.

Narančasto upozorenje na snijeg i poledicu izdano je u regiji Karlovac. Očekuje se poledica uz stvaranje debljeg snježnog pokrivača te moguću mećavu i snježne zapuhe.

Žuto upozorenje na vjetar izdano je u regijama Osijek, Zagreb, Karlovac, gdje se očekuju jaki i olujni udari sjeveroistočnog,

ponegdje i sjeverozapadnog vjetra, a u regiji Dubrovnik navečer se očekuju olujni udari bure.

Žuto upozorenje na snijeg i poledicu na snazi je za sutra u regijama Osijek, Zagreb, Knin i Rijeka (uglavnom unutrašnjost

Istre). Ponegdje se očekuje poledica zbog padanja susnježice i snijega te stvaranje snježnog pokrivača.

Za subotu je izdano crveno upozorenje na vjetar za regiju Rijeka zbog olujne i orkanske bure, a narančasto upozorenje na vjetar u regijama Knin i Split zbog olujne bure, dodaje se u priopćenju.

Iz DHMZ-a upozoravaju kako se zbog prirode i složenosti meteoroloških procesa ne mogu predvidjeti i pravodobno izdati upozorenja na sve opasne pojave, a mogu se pojaviti i odstupanja prognoza i upozorenja od stvarnih događaja.

Žuto upozorenje zbog vjetra je za subotu izdano u regiji Dubrovnik, gdje se očekuje olujna bura. Zbog hladnoće je izdano žuto upozorenje u regijama Zagreb i Karlovac, gdje se očekuje hladna noć i jutro s temperaturom nižom od minus 5 stupnjeva Celzijevih.

Žuto upozorenje je izdano i za unutrašnjost Dalmacije i krajnji jug, gdje je tijekom jutra mjestimice moguć snijeg i poledica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:43