STIŽE PROMJENA

DHMZ izdao narančasto upozorenje za veći dio Hrvatske: Evo kojim regijama prijeti opasno vrijeme!

U subotu nas čekaju niže temperature, grmljavina, pljuskovi, a lokalno su mogući i tuča i pijavice
 Damjan Tadic/Cropix

Za vikend nas čeka osjetna promjena vremena, s padom temperature zraka i povremenom kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, ponegdje i izraženijima, javlja Hrvatska radiotelevizija.

Lokalno je moguće i olujno nevrijeme, tuča, uglavnom na Jadranu i pijavice.

I pritom još u subotu većinom umjereno i jako jugo, gdjekad na udare i olujno, a u nedjelju jaka i olujna bura, mjestimice vjerojatno i s orkanskim udarima, pa će biti prometnih ograničenja.

U ponedjeljak će očekuje stabilizacija atmosfere pa će početkom novoga tjedna prevladavati sunčano i ponovno toplije, ali ne kao prošlih dana.

- U subotu na istoku Hrvatske promjenjivo, pa i pretežno oblačno, mjestimice s kišom i grmljavinom. Ponegdje pljuskovi mogu biti i izraženiji. Jutarnja temperatura od 17 do 19 °C, a najviša dnevna između 23 i 26 °C - rekao je prognostičar DHMZ-a, mr. sc. Dragoslav Dragojlović.

- U središnjoj Hrvatskoj osjetno svježije, bez izraženog dnevnog hoda temperature zraka. Bit će većinom oblačno s kišom, ponegdje vjerojatno i u obliku obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom - dodao je Dragojlović.

- Na sjevernom Jadranu promjenjivo, a u gorskim krajevima većinom tmurno i oblačno. Povremeno će biti pljuskova s grmljavinom, mjestimice i jače izraženih. Ujutro će uz obalu puhati umjereno jugo, koje će oslabjeti, a poslijepodne i navečer zapuhat će umjerena i jaka bura. Temperatura zraka u gorju od 14 do 18 °C. Uz obalu jutarnja od 19 do 21 °C, a najviša dnevna između 21 i 24 °C - ustvrdio je meteorolog Državnog hidrometeorološkog zavoda.

- U Dalmaciji nestabilno, često s pljuskovima s grmljavinom, ponegdje i olujnim nevremenom praćenim jakim vjetrom i obilnom kišom. Puhat će umjereno i jako jugo pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 19 °C, uz obalu između 22 i 24 °C, a najviša dnevna uglavnom od 23 do 26 °C - rekao je Dragojlović.

- Podjednaka temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, gdje će uz promjenjivu naoblaku biti pljuskova i grmljavine, osobito u drugom dijelu dana - dodao je meteorolog.

image

Prognoza za subotu

Dhmz/

- U nedjelju u unutrašnjosti većinom oblačno još s kišom te osjetno svježije, uz povremeno umjeren sjeverni vjetar. U ponedjeljak postupno smirivanje, a kiše će još biti uglavnom u prvom dijelu dana. U utorak djelomice sunčano i toplije - ustvrdio je Dragojlović.

- Na Jadranu u nedjelju promjenjivo s pljuskovima i grmljavinom. U ponedjeljak i utorak djelomice, pa i pretežno sunčano. U nedjelju će puhati jaka i olujna bura koja će u ponedjeljak oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak - prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

DHMZ je u petak objavio i da će vrijeme u subotu u većem dijelu Hrvatske biti opasno. Narančasto upozorenje izdano je za osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju. U tim će regijama u subotu biti kiše i grmljavinskog nevremena, a u riječkoj, splitskoj te dubrovačkoj puhat će i snažniji vjetar.

image

Upozorenje za subotu

Dhmz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:11