VREMENSKA PROGNOZA

DHMZ izdao niz upozorenja: Za dio Hrvatske oglašen crveni alarm, a evo kakvo nas vrijeme čeka sutra

Za ponedjeljak je izdano crveno i narančasto upozorenje na vjetar za cijeli Jadran
 Niksa Stipanicev/Cropix

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je za nedjelju u popodnevnim i večernjim satima narančasto upozorenje na vjetar za Velebitski kanal te područje srednje Dalmacije, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite RH.

- Bura je u jačanju na pojačanu do jaku, mjestimice i vrlo jaku. Najjači udari vjetra bit će 35-55 čvorova (65-100 km/h). Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, stoji u upozorenju DHMZ-a za područje Velebitskog kanala.

image

Upozorenje za nedjelju

Dhmz/

Što se tiče srednje Dalmacije, očekuje se mjestimice jak sjeverozapadni i zapadni vjetar, navečer pojačana do jaka, podno Biokova i vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h), kažu iz DHMZ-a.

Riječka, splitska i dubrovačka regija su pod žutim alarmom zbog olujnih udara bure, ali tek od 20 sati nadalje. Kvarner i Kvarnerić, sjeverna i južna Dalmacija su pod istim upozorenjem.

Crveni meteoalarm za ponedjeljak

Za sutra je izdano crveno i narančasto upozorenje na vjetar za cijeli Jadran, moguća je jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura, naveli su prognostičari DHMZ-a.

Pod narančastim alarmom su riječka i splitska regija i to zbog olujne, mjestimice i orkanske bure. Zapadna obala Istre, Kvarner i Kvarnerić su pod istim upozorenjem zbog jake, moguće i vrlo jake bure. Isto vrijedi i za sjevernu i južnu Dalmaciju.

Pod crvenim alarmom je Velebitski kanal bog jake i vrlo jake, a mjestimice i olujne bure.. Najjači udari vjetra bit će 35-90 čvorova (65-165 km/h). Crveni alarm oglašen je i za područje srednje Dalmacije gdje se očekuje jaka i vrlo jaka, a podno Biokova moguća je i olujna bura, osobito ujutro i navečer. Najjači udari vjetra bit će 35-80 čvorova (65-150 km/h).

image

Upozorenje za ponedjeljak

Dhmz/

Vrijeme u ponedjeljak

U ponedjeljak će, inače, biti pretežno sunčano, razmjerno vjetrovito i danju malo svježije.

- Povremeno više oblaka bit će uglavnom u gorskim krajevima gdje može pasti malo kiše. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jaka bura s olujnim udarima, na sjevernom i srednjem dijelu gdjegod i orkanskim. Najniža temperatura zraka od 13 do 17, na moru većinom između 18 i 23 °C. Najviša dnevna od 21 do 26, na obali i otocima između 27 i 29 °C, prognozira DHMZ.

image

Prognoza za ponedjeljak

Dhmz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 21:28