OPASNO VRIJEME

DHMZ izdao specijalno priopćenje, sprema se velika promjena vremena: Oluje, bujice, poplave...

Pritjecanjem osjetno hladnijeg zraka tijekom vikenda vjerojatno će biti i jake, moguće i olujne bure

Promjena vremena

 Jutarnji List, Dhmz/

Promjenljivo i nestabilno razdoblje proteklih dana mjestimice je bilo praćeno grmljavinskim nevremenima i obilnom kišom, pogotovo na Jadranu i u predjelima uz njega. U Pločama je pala i rekordna dnevna količina oborine od 189,8 mm u kratkom periodu od svega dva sata te prouzročila bujične poplave, stoji u specijalnom priopćenju Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Prva polovica ovog tjedna bit će u znaku stabilnog vremena, prevladavajuće sunčanog, većinom suhog i iznadprosječno toplog za sredinu rujna. Osobito će u srijedu i četvrtak biti vrlo toplo, ponegdje i vruće uz izraženu južinu, pad tlaka te umjeren do jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Udari vjetra mogu ponegdje biti i olujni, pogotovo u gorju.

No u izraženoj jugozapadnoj i zapadnoj visinskoj struji na prednjoj strani prostrane doline u četvrtak i petak će pritjecati vrlo nestabilan zrak bogat vlagom, a u mogućem scenariju stvaranja ciklone južno od Alpa kišovito bi bilo još i u subotu.

U takvoj situaciji, a prema trenutno dostupnim prognozama, ponovno treba biti spreman na ponegdje obilnu oborinu, osobito duž obale i krajevima uz Jadran pri čemu će promjena vremena najprije zahvatiti zapad Hrvatske. Vrlo je vjerojatno da će lokalno pasti i više od 100 mm kiše, moguće i u kratkom periodu u obliku intenzivnih pljuskova s grmljavinom ili olujnih nevremena što može uzrokovati bujične i urbane poplave.

S prolaskom spomenutih sinoptičkih sustava i pritjecanjem osjetno hladnijeg zraka tijekom vikenda će vjerojatno biti i jake, moguće i olujne bure, pogotovo na sjevernom Jadranu, piše u svojoj prognozi DHMZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2022 17:55