PROMJENA VREMENA

DHMZ objavio upozorenje za skoro cijelu Hrvatsku: ‘Pripremite se na grmljavinu, jaku kišu i snažne udare vjetra‘

Već na blagdan Svih svetih bit će prilično stabilno, čak i prevladavajuće sunčano

Ilustracija

 Tom Dubravec/Cropix

Zbog olujnog vjetra u utorak su u prekidu brojne brodske, trajektne i katamaranske linije. Zbog obilnije kiše ponegdje se na kolniku zadržala veća količina vode. Veća je opasnost od odrona na cestama u gorju i duž jadranske magistrale. Iz HAK-a vozače pozivaju da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama i pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila.

Iako je DHMZ jutros objavio narančasto upozorenje samo za obalne regije, nešto prije osam sati je ono prošireno na sve regije osim kninske i dubrovačke.

"Budite na oprezu zbog mjestimice olujnog vjetra te lokalno obilne kiše i jačih grmljavinskih pljuskova. S prolaskom fronte osobito u sjevernim krajevima povećana vjerojatnost za naglo okretanje vjetra s južnih smjerova na sjeverozapadni te udara većih od 70 km/h", objavili su iz DHMZ-a.

Na X-u su objavili i da jaka kiša već pada u Rijeci.

"Obilnih pljuskova kao što je bilo najavljeno već ima na sjevernom Jadranu, u Rijeci je danas već palo više od 63 mm. I u nastavku dana treba računati na jake pljuskove, s njima obilnu kišu, ali ponegdje i prolazno vrlo jak vjetar te tuču", objavio je DHMZ.

Jaka južina i pljuskovi

Prema HRT-ovoj prognozi, utorak će obilježiti jaka južina, iznadprosječna toplina i povremena kiša, ponegdje i obilna, praćena grmljavinom, a već na blagdan Svih svetih bit će prilično stabilno, čak i prevladavajuće sunčano, na kopnu tek nakon magle. No, skoro novo jačanje juga i jugozapadnjaka te osjetan pad tlaka, koji će se nastaviti do petka, uz kratkotrajni predah i do nedjelja - najava su nove kiše, osobito na Jadranu i područjima uz njega...

U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenjivo oblačno, kiša lokalno moguće i u obliku jačih pljuskova praćenih grmljavinom uglavnom će padati poslijepodne. Vjetar umjeren južni, navečer i sjeverozapadni, uz nestabilnosti prolazno pojačan. Jutarnja temperatura od 13 do 17 °C, a danju od 23 do 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj povremeno kiša, a pljuskovi će osobito će biti izraženi sredinom dana kad će i zagrmjeti. Vjetar će popodne okretati s umjerenog jugozapadnog na sjeverozapadni s kojim će malo osvježiti. Najviša temperatura oko 20 °C.

Na sjevernom Jadranu promjenjivo, u gorju ponegdje i pretežno oblačno. Mjestimična kiša, lokalno i obilna, u obliku izraženih pljuskova, osobito u prvom dijelu dana. Puhat će jak južni i jugozapadni vjetar s olujnim udarima. Poslijepodne postupno smirivanje i djelomično razvedravanje, najprije u Istri.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno, s jakim i olujnim jugom te lokalno moguće i jakim pljuskovima sredinom dana. More valovito, prema otvorenom i jače valovito. Najniža temperatura zraka od 15 do 20 °C, a najviša oko 23 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske od 23 do 25 °C. Pljuskovi su najizgledniji sredinom dana, osobito u zaobalju i izraženiji, a oborina bi mjestimice na obali mogla i izostati. Puhat će uglavnom jako jugo i južni vjetar."

U srijedu će u kopnenoj Hrvatskoj biti pretežno sunčano, ujutro svježe, lokalno s maglom. U četvrtak opet kraće južina i past će malo kiše posebno u gorju. U petak promjenjivo, vjetrovito, povremeno s kišom, mjestimice opet moguće i obilnijom, osobito u gorju. I dalje iznadprosječno toplo za doba godine.

Na Jadranu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima - osobito čestim u srijedu. U četvrtak s južinom malo kiše, ujutro i na jugu, zatim uglavnom na sjeveru. U petak jačanje južine, more sve valovitije, oborina češća i obilnija, a moguće su nevere i podizanje mora, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:21