SNIJEGA NI NA VIDIKU

DHMZ objavio veliku povijest bijelih Božića u zadnjih 60 godina i prognozu za vikend

Očekivano najviše bijelih Božića bilo je na najvišoj planinskoj postaji - Zavižanu (56), zatim na Pargu (35) te Gospiću i Ogulinu

Ilustracija

 Danijel Soldo/Cropix

Stručnjaci DHMZ-a objavili su najnoviju opširniju analizu popraćenu slikovnim prikazima o bijelom Božiću u posljednjih 60 godina - od 1961. do 2020. godine - na 11 glavnih meteoroloških postaja nizinske i gorske Hrvatske: Bjelovar, Gospić, Karlovac, Ogulin, Osijek, Sisak, Varaždin, Zagreb Grič i Zagreb Maksimir, te Parg i Zavižan. Zadnji put su takvo izvješće objavili još 2014. godine, piše HRT.

Pritom "bijelim Božićem" smatraju onaj s barem 1 cm snijega na meteorološkoj postaji u 7 sati ujutro.

- Očekivano najviše bijelih Božića bilo je na našoj najvišoj planinskoj postaji - Zavižanu (56), zatim na Pargu (35) te Gospiću (29) i Ogulinu (24). Sve ostale postaje imale su više od 10, ali manje od 20 od snijega bijelih božićnih jutara u posljednjih 60 godina. Zadnje bijelo božićno jutro na Zavižanu osvanulo je 2019. godine, u Gospiću i Pargu 2017. godine, a u Ogulinu 2011. godine. Na ostalim postajama snijeg je zadnji put izmjeren na božićno jutro 2007. godine, objavio je DHMZ.

image

Snijeg na Zavižanu

Dhmz
image

Snijeg u Osijeku

Dhmz

Nažalost mnogih, i ova će godina potvrditi rijetkost bijelog Božića. Nakon razdoblja hladnog vremena primjerenog dobu godine, koje će potrajati još u četvrtak, od petka će nastupiti izražena južina te zamjetan porast temperature zraka. Neće više biti jutarnjih temperaturnih "minusa", čak ni u gorju, a dnevna će temperatura zraka na Badnjak i Božić biti viša od 10 °C, ponegdje čak i oko 15 °C, poručuju iz DHMZ-a.

Dakle, snijega nema na vidiku. Bit će doduše dosta oblaka, ali uz mjestimičnu kišu, češću na Jadranu te u područjima uz njega, gdje može biti obilnija te praćena grmljavinom. Puhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu i jugo, od subote i jako, poručuju.

image

Snijeg u Zagrebu

Dhmz
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:24