METEOROLOŠKI FENOMEN

DHMZ se oglasio o olujnom vjetru koji je izazvao kaos u Zagrebu: ‘Došlo je do fenskog učinka‘

‘Vjetar će jačati, pa će olujnih i orkanskih udara biti u cijeloj Hrvatskoj‘

Srušena stabla u Labinskoj

 Marin Dešković/Jutarnji list

Državni hidrometeorološki zavod na Twitteru se oglasio po pitanju jakog sjeverozapadnog vjetra koji je obilježio subotu u Zagrebu.

- Olujan sjeverozapadni vjetar zapuhao je u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U Zagrebu je uzrokovao fenski učinak - nagli porast temperature i smanjenje vlažnosti zraka. Vjetar će jačati, pa će olujnih i orkanskih udari biti u cijeloj Hrvatskoj - objasnili su.

Podsjetimo, DHMZ je za subotu izdao upozorenje zbog snažnog vjetra. Crveno upozorenje je izdano za Velebitski kanal zbog jake, mjestimice olujne bure s najjačim udarima vjetra od 35 do 70 čvorova. Narančasto upozorenje je izdano za područje zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića te osječke regije.

Takvo vrijeme jučer su u večernjoj prognozi najavili i HRT-ovi prognostičari.

- Vrijeme će se u subotu u istočnoj Hrvatskoj pamtiti po vrlo jakom sjeverozapadnom i sjevernom vjetru. Sredinom dana udari ponegdje mogu dosegnuti oko 100 kilometara na sat i moguće su štete – poručio je dipl. Ing. Tomislav Kozarić. Očekuje se da će vjetar do nedjelje oslabiti, nakon čega slijedi povratak hladnog vremena i temperatura koje će se negdje spuštati i do -10 °C.

Dok će danas u središnjoj Hrvatskoj najjači vjetar puhati prijepodne, u Lici i Gorskom kotaru se očekuje da će tek poslijepodne u početku slab vjetar prerasti u jak sjeveroistočnjak i buru koja lokalno može biti olujna s orkanskim udarima. Poslijepodne bura i tramontana također očekuju Dalmaciju i sam jug zemlje, stoji na stranicama HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:05