OSJETNO HLADNIJE

DHMZ upalio narančasti alarm za istok Hrvatske: Moguća je obilna kiša, olujni vjetar, pa i tuča

U danima koji slijede u unutrašnjosti bit će i dalje promjenjivo, stabilnije vjerojatno tek od petka

Tuča/Ilustracija

 Goran Sebelic/Cropix/DHMZ

Počevši s nestabilnom atmosferom u noći s nedjelje na ponedjeljak - vrijeme će idućih dana biti promjenjivo.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je narančasti alarm za osječku regiju. Naime, u Slavoniji, Baranji i Srijemu u prvom dijelu ponedjeljka moguća su nevremena praćena obilnom kišom, olujnim vjetrom, pa i tučom.

Poslijepodne slijedi smirivanje i smanjenje naoblake, a dnevna temperatura bit će osjetno niža od nedjeljne, ponegdje i niža od 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj očekuju se izraženi pljuskovi s grmljavinom vjerojatni su još u drugom dijelu noći na ponedjeljak te ujutro, a sunčanih razdoblja bit će osobito od sredine ponedjeljka, čija će najviša temperatura biti između 25 i 28 °C. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, glasi prognoza koju je za HRT prognozirao Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Na zapadu Hrvatske pretežno sunčano, u gorju ponegdje uz više oblaka. Lokalnih pljuskova može biti uglavnom u noći te ponovno poslijepodne u Istri i Gorskome kotaru. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i bura, podno Velebita na udare jaka, a na otvorenom moru sjevernog Jadrana sjeverozapadnjak i zapadnjak. More malo, u početku i umjereno valovito. Najviša temperatura od 25 °C u gorju do 31 °C na obali.

U ponedjeljak će i u Damaciji prevladavati sunčano, no uz umjeren do jak razvoj oblaka, u unutrašnjosti su mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom. Zapuhat će umjerem sjeverozapadnjak i zapadnjak, na sjevernom dijelu i bura, uz umjereno valovito otvoreno more. Najniža temperatura zraka od 17 °C u Zagori do 25 °C na obali, danju manje vruće nego u nedjelju.

Jug Hrvatske također pretežno sunčan, a uglavnom u noći umjerena naoblaka. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, a valovitost mora poslijepodne će porasti na umjerenu. Noć će biti topla, a najviša dnevna temperatura zraka od 30 do 32 °C.'

U nastavku tjedna promjenjivo i manje toplo

'U danima koji slijede u unutrašnjosti i dalje promjenjivo. U utorak prijepodne prolazno sunčanije, a zatim poremeno kiša, često u obliku pljuskova s grmljavina, pri čemu će najnestabilnije biti u utorak prema kraju dana. Ujutro mjestimice može biti kratkotrajne magle. Utorak danju malo toplije, a zatim opet svježije.

Na Jadranu u utorak još pretežno sunčano i vruće, a na sjeverom Jadranu prema kraju dana pljuskovi. Zatim nestabilno i manje toplo - uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom koji mogu biti izraženiji, najčešće sredinom dana i poslijepodne. U utorak prolazno jugozapadnjak, zatim slab i umjeren sjeverozapadnjak i bura', prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Povremeno će biti kiše, često u obliku pljuskova s grmljavinom koji mogu biti izraženiji, osobito u popodnevnim i večernjim satima. Pritom će se i temperatura sniziti. Stabilnije vjerojatno tek od petka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:23