PRAVA ZIMA

DHMZ upozorava na izrazito opasno vrijeme: Upaljen crveni meteoalarm; Evo što nas čeka do kraja siječnja

U subotu će na širem području Hrvatske biti oblačno, dok će u unutrašnjosti povremeno padati snijeg
 Cropix, screenshot DHMZ

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je za subotu, 21 siječnja, crveni meteoalarm za područje cijele jadranske obale.

Upaljeni crveni meteoalarm sugerira izrazito opasno vrijeme, pojašnjava DHMZ, te ističe kako je crveni meteoalarm na snazi za subotu na području Rijeke, Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala te srednje i sjeverne Dalmacije.

image
screenshot DHMZ

U subotu će na širem području Hrvatske biti oblačno, dok će u unutrašnjosti povremeno padati snijeg, češći na istoku i u gorju.

Na Jadranu se očekuje kiša, ali ponegdje susnježica i snijeg, osobiti uz obalu sjevernog i srednjeg dijela te u unutrašnjosti Dalmacije.

Na većem dijelu Jadrana očekuje se jaka, na udare olujna, a na sjevernom i orkanska bura, dok se na jugu očekuje vrlo jak južni vjetar i jugo.

DHMZ dodaje da će u subotu najniža temperatura biti između -5 i 0 stupnjeva, a na Jadranu 1 i 7 stupnjeva Celzijevih. Najviša dnevna temperatura uglavnom od -2 do 3, a na Jadranu od 5 do 10 stupnjeva.

HRT je objavio detalje opširnije vremenske prognoze za sljedeće dane. "Zadnja dekada siječnja bit će u pretežno zimskom ozračju. Temperatura zraka oko prosječne za doba godine, pa i malo niža, i pritom dosta oblaka, povremeno uz snijeg, koji će stvarati novi snježni pokrivač ne samo u gorju, nego i ponegdje u nizinama, a nakratko se mogu zabijeliti i neka mjesta na obali, gdje će do utorka biti i mjestimične kiše. I u unutrašnjosti potkraj ponedjeljka opet sve češće kiše, a od utorka više sunčanih razdoblja i slabije oborine, na Jadranu i uglavnom suho.

Od utorka će većinom biti i manje vjetrovito, ali do tada na Jadranu jaka i olujna bura, osobito u subotu na udare i orkanska, na jugu jako pak jugo. Valja upozoriti i kako će olujnih udara sjeveroistočnog i sjevernog vjetra u subotu biti i ponegdje u kopnenom području.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za HRT pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:30