OBLAČNO I KIŠOVITO

DHMZ za dvije regije izdao narančasto upozorenje, moguće su bujične poplave i jaki udari vjetra

Navodi se da se u gospićkoj regiji očekuje do 100 milimetara oborina, a u kninskoj do 90 mm
 Duje Klaric/Cropix

Vremenska prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda za ponedjeljak kaže da će u Hrvatskoj biti pretežno oblačno i povremeno kišovito. Jadran očekuju mjestimično obilne padaline popraćene grmljavinom, a moguće je i lokalno nevrijeme.

U večernjim će satima zahladiti, a moguće je da će u gorju pasti susnježica i snijega.

Umjeren, u gorju i jak južni i jugoistočni vjetar, krajem dana će okrenuti na prolazno jak sjeverac. Na moru će puhati jako jugo, a poslijepodne će okrenuti na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, navečer na sjevernom Jadranu i na buru.

Najviša dnevna temperatura uglavnom između 10 i 15 °C.

Narančasto upozorenje, oznaku za opasno vrijeme, DHMZ je izdao za gospićku i kninsku regiju. Žuto upozorenje izdao je za karlovačku, riječku, splitsku te dubrovačku regiju, zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal te sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju. U "zelenom" su jedino zagrebačka i osječka regija.

Ravnateljstvo civilne zaštite navelo je da je moguće da će gospićku i kninsku regiju pogoditi i bujične poplave. Navodi se da se u gospićkoj regiji očekuje do 100 milimetara oborina, a u kninskoj do 90 mm. Najjači udari vjetra u obje regije trebali bi se kretati između 65 i 90 km/h.

- Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima - ustvrdilo je Ravnateljstvo.

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ, rekla je da će ostatak tjedna obilježiti promjenjivo i hladnije vrijeme.

- U utorak na kopnu smirivanje vremena uz postupno razvedravanje sa zapada, umjeren sjeverni vjetar te hladnije. Oborine će se najdulje zadržati na istoku. U srijedu barem djelomice sunčano, ujutro s mrazom, a nove oborine vrlo su vjerojatne u četvrtak kada susnježice i snijega prolazno može biti i u nižim predjelima. Na Jadranu će kiše u utorak biti još uglavnom na jugu, uz brzo razvedravanje sa zapada. U prvom dijelu dana još će biti jake bure i sjevernog vjetra. Pretežno sunčano i hladnije bit će u srijedu, a u četvrtak ponovno oblačnije uz mjestimičnu kišu - rekla je Plačko-Vršnak za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 02:22