POSJET ZAGREBU

Di Maio kritizirao blokiranje europskog proračuna: ‘Ne možemo dopustiti da bude zaustavljen‘

Talijanski ministar istaknuo je da je Fond za oporavak EU-a ‘ključan za rast naših budućih generacija i oporavak u pandemiji‘
 Zeljko Puhovski/Cropix

Šef talijanske diplomacije Luigi Di Maio rekao je u ponedjeljak u Zagrebu da je Fond za oporavak EU-a ključan za buduće generacije i oporavak u pandemiji koronavirusa te da ga ne smije zaustaviti veto Poljske i Mađarske.

Talijanski ministar istaknuo je da je Fond za oporavak EU-a "ključan za rast naših budućih generacija i oporavak u pandemiji".

"Ne možemo dopustiti da zbog veta dvije države bude zaustavljen", rekao je Di Maio.

Mađarska i Poljska blokiraju donošenje dijela paketa o sedmogodišnjem proračunu EU-a i plana za oporavak jer se ne slažu s mehanizmom kojim se europska sredstva uvjetuju vladavinom prava.

Veto dviju zemalja mogao bi odgoditi isplatu 1,8 milijarda eura u vrijeme kad se EU suočava s drugim valom pandemije koronavirusa i recesijom.

Mađarska i Poljska ustraju u svojim stajalištima da vladavina prava ne može biti uvjet za pristup europskom novcu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je prošli tjedan Budimpešti i Varšavi da se obrate Sudu EU-a, umjesto da blokiraju financijski paket.

"Ako sumnjate, postoji jasan put: idite na Sud EU-a i tamo provjerite nova pravila. To je mjesto gdje rješavamo naše sporove oko pravnih tekstova. I ne na štetu milijuna Europljana kojima je hitno potrebna pomoć", rekla je Von der Leyen u svom govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:08