NOVITET U METRPOLI

DIGITALNI KONOBAR Isprobali smo aplikaciju Grga kojom se već može naručiti i platiti račun za piće u Zagrebu

 
 Dragan Matić / CROPIX

Za neke, konobari su, ako su dobri, duša lokala i razlog da se na isto mjesto ponovno vrate. Pogotovo ako su brzi, pouzdani, znaju ti ime i zapamte kakvu kavu piješ već nakon dva, tri dolaska.

Ovaj se konobar zove Grga i upravo je postao glavni u tridesetak lokala u Zagrebu. Grga nije čovjek, aplikacija je putem koje gost može odabrati, naručiti i platiti piće, a oni pravi samo mu ga donesu.

Zaboravio novac

Jer koliko vam se puta dogodilo da ste sjeli na kavu, otvorili novčanik, a u njemu nema gotovine. A gazda ne prima kartice. Ili vam se netko neplanirano pridružio, napravio se ceh, pa onda morate juriti na bankomat po gotovinu. Ili žurite, a terasa je puna pa nervozno čekate na red za plaćanje. Što je zapravo Grga i kako funkcionira? Odlučili smo isprobati novu domaću aplikaciju koju je među prvima uveo proslavljeni nogometaš Dario Šimić u svojem lokalu History u Tkalčićevoj ulici, inače poznatom po tome da je u njemu instaliran i bankomat za kriptovalutu bitcoin.

Grga je aplikacija koju besplatno možete preuzeti bez obzira na to je li vam mobitel pogonjen androidom ili iOS operativnim sustavom, registrirate se na nju i nakon jednostavnog procesa na zaslonu otvara vam se početni ekran s četiri osnovne opcije: skeniraj QR kod, pronađi lokal, Moj Grga i Postavke.

Aplikacija je trenutačno u testnoj fazi. Stoga smo preko aplikacije zasad odabrali kafić (History) i sjeli te pozvali konobara na staromodan način. Naručili smo kavu, on ju je donio, a tada nam se otvorio menu u kojem smo ga mogli pozvati dodirom na ekran (opcija “pozovi konobara”) ili aktivirati opciju “želim ponoviti rundu”, što smo i učinili pa nam je konobar odmah donio drugu kavu. Kad pilot-faza završi, dakle od početka iduće godine, korisnik će moći sjesti u kafić i piće odmah naručiti putem aplikacije u kojoj će biti kompletna ponuda svakog lokala.

Na odlasku je dovoljno odabrati opciju “želim platiti”, skenirati QR kod na računu i stvar je riješena. Nema čekanja ni problema s brojanjem gotovine. Potvrda, odnosno račun, kao i kod Ubera, primjerice, dolazi na e-mail, a može se i osobno preuzeti na blagajni lokala.

Pokušali smo prevariti aplikaciju i skenirali QR kod cigareta, ali Grga nas je obavijestio da “netko frendove časti, a netko skenira kutiju cigareta”, a pogodio je i brand.

Grga ima i dnevni limit, kako bi se izbjegla zloupotreba, zasad je ograničen na 200 kuna, ali uskoro će se i to promijeniti.

Besplatna cuga

Činjenica je da je cijeli proces narudžbe i plaćanja vrlo jednostavan te nema nikakvog čekanja. Također, podržava i programe lojalnosti na razini lokala, grupe lokala ili globalni program lojalnosti koji pokriva sve lokale koji koriste Grgu. To pojednostavljeno znači da kad skupite dovoljno bodova dobijete besplatno piće. Unutar aplikacije može se birati koju rundu želiš platiti ili poslati račun prijatelju. Grga ima i zabavnu opciju koja se zove Music Box pa gost nakon plaćenog računa preko Grge može, ako kafić podržava uslugu, naručiti pjesmu koja će svirati svima ostalima.

Iza projekta Grga stoji Tomislav Copić, koji je uz Gorana Radošića suvlasnik Gastrobit GRC grupe, koja svoje programske pakete za vođenje poslovanja ima instalirano u 15 tisuća ugostiteljskih objekata i sličnih biznisa. Aplikaciju je izradio informatičar Tomislav Krnić.

Zagreb, 041218.
U kaficu History u Tklacicevoj ulici ugostiteljima je prezentirana aplikacija Grga kojom se preko mobitela narucuje i placa pice u kaficu.
Na fotografiji: Tomislav Krnic i Tomislav Copic.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX
Tomislav Krnić i Tomislav Copić

- Trenutno smo u testnoj fazi i zapravo smo vrlo zadovoljni. U vrlo kratkom vremenu je više od tisuću skinutih aplikacija i već imamo ljude koji isključivo koriste Grgu u lokalima - kaže Copić. Dodaje i kako se aplikacija razvija svakim danom te da će biti brojnih noviteta, od digitalnog novčanika nadalje. Prava kvaliteta Grge dolazi do izražaja, a to ovisi o mogućnosti lokala, kada se zna tko gdje sjedi.

- Dakle, ako se primjenjuje opcija plaćanja “po stolovima”, svakom stolu izdaje zabilješka s narudžbom. Dovoljna je jedna narudžba jer aplikacija prepoznaje dodatne narudžbe za isti stol - kaže Copić.

Zaključak? Cool stvarčica koja će olakšati život gostima ali i njihovim konobarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 19:52