OPASNI PREVARANT

'DIJABETES NAŠE KĆERI LIJEČIO JE HLADNIM TUŠEM!' Ispovijest žrtava zaprešičkog nadriliječnika

Djevojčici iz Bijeljine liječnici su dijagnosticirali dijabetes tipa 1. Povjerovala je u pomoć izvan konvencionalne medicine. Za tretmana kod Rimarchuka njena tjelesna težina spala je na 21,3 kilograma. U klinici u Beogradu utvrdili su teška oštećenja jetara i gušterače
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Prirodne metode liječenja Miroslava Michaela Rimarchuka na rub smrti dovele su danas 13-godišnju djevojčicu iz Bijeljine. Prije dvije godine, nakon terapija u poliklinikama Rimarchuk u Bugojnu i Zaprešiću, jetra i gušterača bile su do te mjere oštećene da su liječnici beogradskog Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta njezinim roditeljima, koji su je tamo doveli u zadnji tren, rekli da joj je život u sljedećih 14 dana u Božjim rukama.

Nadriliječnik prijavljen policiji: Tijekom tretmana pacijentici slomio ruku!

Slučaj ove djevojčice iz skromne obitelji Malinović iz Bijeljine jedan je od pet zbog kojih je Rimarchuk nedavno uhićen zbog sumnje u nadriliječništvo.

Stomatologu iz Crne Gore u zamjenu za 6000 eura pomagao je izliječiti ožiljke od opeklina od prosinca 2012. do siječnja 2013. Prepisao mu je hladne tuševe i mast. Svojoj asistentici za lumbago prepisao je mast, a liječio je i dvije Slovenke. Jedna je navodno imala rak jajnika, a liječio ju je ubrizgavanjem nepoznate bijele tekućine medicinskom špricom u rektum. Cijena je bila 400 eura po terapiji. Medicinsku sestru iz Slovenije koja navodno boluje od raka jednjaka liječio je ubrizgavanjem bijele tekućine u rektum analnom sondom. Po istoj cijeni.

Pretvarao život u pakao

One su u trenutku njegova uhićenja u Zaprešiću bile u čekaonici i čekale terapiju.

Rimarchuku je određen pritvor, ali je istovremeno i jamčevina od 120.000 kuna. Na ovu odluku suca žalilo se tužiteljstvo tražeći da se odbije jamčevina.

Goranu i Svjetlani Malinović život je pretvorio u pakao.

Uvjerio ih je da njihovu kćer može potpuno izliječiti od dijabetesa tipa 1 i to prirodnim putem. Bolest joj je dijagnosticiran u studenome 2010. Roditelji su pomoć potražili u Banjoj Luci i djevojčica je stavljena na inzulinsku terapiju. No, kao i svaki roditelji, Goran i Svjetlana nastojali su svome djetetu pomoći i tražili su druga rješenja. U proljeće 2011. godine naišli su na reklame Poliklinike Rimarchuk, koja je u Bugojnu imala svoju ispostavu koju je vodio Toni Božić (prema pisanju medija u BiH protiv njega je prošle godine podignuta optužnica zbog nadriliječenja). On se Malinovićima predstavio kao osoba koja radi prema istim metodama i istim preparatima kao i Miroslav Rimarchuk u Zaprešiću, kod kojeg je prošao obuku.

Psihološka varka

- Kći je bila jako zainteresirana, pa smo otišli u Bugojno. Do tada smo se pridržavali svih liječničkih uputa i ona je uzimala inzulin, no tražili smo neko drugo rješenje jer konvencionalna medicina za ovaj tip dijabetesa ne nudi previše. Moram priznati da je njihova priča bila dobro upakirana i s psihološke strane, govorili su kako se iza svega krije interes farmaceutske industrije, da mi nepotrebno trujemo dijete inzulinom itd. Njihova metoda bila je liječenje kremama na prirodnoj bazi, koje su pomagale detoksikaciji i njima su našu kćer tretirali po cijelom tijelu. Uz to je išlo i potpuno izbacivanje ugljikohidrata da bi se dalo šanse gušterači da se obnovi. Naime, ugljikohidrati se izvjesno vrijeme izbacuju, a onda se postupno vraćaju u prehranu. Čak je i djelovalo logično, osobito nama u takvoj situaciji. Dobivala je triput dnevno mali komadić mesa i vrlo malo povrća. Treći dio terapije bilo je tuširanje hladnom vodom, a inzulin su potpuno izbacili. Naravno, odmah smo sve to morali platiti 6000 eura - pričaju nam Svjetlana i Goran, koje smo posjetili u njihovom domu u Bijeljini. Kći im je bila u školi.

Sumnja od prvog dana

Danas je odlična učenica sedmoga razreda, a prije dvije godine život joj je bio u Božjim rukama.

- Već nakon nekoliko dana to mi bilo sumnjivo, a uvidjela sam i da je Toni Božić koji je vodio polikliniku u Bugojnu zapravo laik i da jako malo zna. Zato sam tražila kontakt s Rimarchukom, nadajući se da će se nešto pokrenuti nabolje. Njihova priča bila je da u prvih 15 dana neće biti nikakvih pomaka, a ona je počela slabiti i gubiti na tjelesnoj masi. Tek nakon mjesec i nešto dana Rimarchuk je shvatio da ne ide kako bi trebalo i pozvao nas u svoju polikliniku u Zaprešić. Tamo smo bile od 10. kolovoza do 14. listopada. Tada nam je rekao da je u Bugojnu dobivala premale obroke, pa je on to malo pojačao. Međutim, ja vidim da mi dijete propada i da to nije to. Ako ga nešto upitate, nastupa autoritativno i drsko, kako se uopće usuđujemo pitati i sumnjati u njega. Vratio joj je jednu do dvije jedinice inzulina, ali dijete je sve više slabilo, sve dok nam jednog dana nije rekao da je liječenje gotovo, da nastaviti terapiju kod kuće. Kada smo otišli, kći je imala 21,3 kg.

Nakon povratka u Bijeljinu djevojčici se stanje pogoršalo i roditelji je hitno prebacuju u Beograd. Na već spomenuti Institut djevojčica je došla sa 18 kg. Nije mogla praktički samostalno ni hodati.

- Najmanji problem bio je povratiti kilažu, ali njoj su otišli jetra i pankreas. Poslije 2-3 dana s nama se sastao konzilij liječnika koji su nam rekli da je u sljedećih 14 dana životno ugrožena i da je sve u Božjim rukama. Nisu mogli znati hoće li se stanice jetre obnoviti ili će se formirati tkivo koje neće imati nikakvu funkciju. Rimarchuk nam se nije javljao na pozive - pričaju Goran i Svjetlana.

Upozorenje drugima

Njihova kći bitku za život ipak je dobila. Iz bolnice je izašla sa 25 kg i danas ima redovitu terapiju. Roditeljima su ostali dugovi, no to im je najmanje važno, jer su se u jednom trenutku našli u najgoroj mogućoj situaciji.

- To je bilo kao u nekom transu, samo da se moliš Bogu. Bili smo ni na nebu, ni na zemlji, ne mogu se ni sjetiti kako je to bilo. Kći je bila veliki borac, ali i nju je razvoj situacije psihički poljuljao, jer se nadala da će joj te terapije pomoći. No, srećom i ona je uspjela sve prebroditi i danas se sa svime nosimo kako znamo i umijemo - kaže Svjetlana.

Suprug i ona još su 2011. godine o svemu pisali tužiteljstvima u BiH i Hrvatskoj, redovito putem interneta i društvenih mreža ljude upozoravaju na svoj slučaj i nadaju se da će biti pozvani kao svjedoci na suđenju ako se protiv Rimarchuka podigne optužnica.

- To je bilo prilično gorko iskustvo. Čovjek bi sve dao za lijek, mi smo se zadužili i to nam je dodatno otegotna okolnost, oboje smo nezaposleni, ali nastojimo kćeri osigurati i posebnu hranu za njezinu bolest - rekla je Svjetlana. Smatra da bi se sustav više morao uključiti u zaštitu građana od ovakvih situacija.

Zaštitite nas od njih!

- Oni se nesmetano reklamiraju, javno nastupaju, ali netko bi trebao voditi računa o njihovom radu i to kontrolirati. Prema nekim stavkama, nije imao dozvolu za liječenje, a prikazivao je da ima. Na žalost, živimo na prostoru opterećenom ratnom prošlosti, puno je nestalih osoba i neriješenih slučajeva, pa ovakvi pojedinačni teško dolaze do izražaja, ali mislim da bi se na tome trebalo više poraditi - zaključila je Svjetlana.

Što je sve radio Miroslav Michael Rimarchuk

1. Stomatologu iz Crne Gore za 6000 eura pomagao je izliječiti ožiljke od opeklina tako što mu je prepisao hladne tuševe i mast

2. Slovenku koja je imala rak jajnika liječio je ubrizgavanjem nepoznate bijele tekućine medicinskom špricom u rektum. Cijena je bila 400 eura po terapiji.

3. Medicinsku sestru iz Slovenije liječio je ubrizgavanjem bijele tekućine u rektum analnom sondom. Terapija je također bila 400 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:59