U SLIJEPOJ ULICI

Dijabetičari: Čistoća i domovi zdravlja ne žele zbrinuti naše igle, a dužni su po zakonu

‘Neće skladištiti naš otpad, u jednom zagrebačkom domu zdravlja rekli su da za to u njihovu poslovanju nije osiguran novac‘
Davor Skeledžija
 Tomislav Kristo/Cropix

"Baš sam izmjerio šećer i spremam lancetu, a i potrošio sam inzulinsku penkalu, koju također spremam u posebnu vrećicu. No, kamo sada s tim smećem? Rado bih kao osviješteni građanin 'opasni medicinski otpad' odložio na za to primjereno mjesto. Ne u kantu za miješani otpad, ali ne ide! Pokušao sam se informirati kamo s lancetom, iglama i kateterima koje mi građani koristimo u liječenju, a onda je krenula priča od vrata do vrata. Uglavnom, da ne duljim, ništa od ekologije niti razvrstavanja otpada", kaže nam dijabetičar Davor Skeledžija, napominjući da je Zagrebačko dijabetičko društvo pokušalo istjerati na čistac ekološkog zeca, ali zasad bez uspjeha. Nakon silnog dopisivanja ostaje činjenica - svi tvrde da nisu nadležni za medicinski otpad iz kućanstava!

Kako riješiti problem

"Utvrdili smo da postoji Pravilnik o medicinskom otpadu prema kojem svoj opasni otpad možemo odnijeti u reciklažna dvorišta i domove zdravlja. Bilo bi bolje da to možemo učiniti u ljekarnama koje su nam dostupne, ali pomirili smo se s tom činjenicom. No, ubrzo smo shvatili da ni to s reciklažnim dvorištima i domovima zdravlja neće ići. Oni ne žele skladištiti naš otpad, što nam je u jednom zagrebačkom domu zdravlja jasno rečeno jer za to u njihovu poslovanju nije osiguran novac", objašnjava Skeledžija. Građani su odbijeni i u reciklažnim dvorištima.

Naime, Zagrebačko dijabetičko društvo poslalo je dopis Čistoći, a odgovor je bio da ne preuzimaju opasni otpad iz kućanstva iako u Pravilniku jasno piše da su "reciklažna dvorišta dužna u skladu s posebnim propisom preuzimati medicinski otpad iz domaćinstava".

Skeledžija kaže da su pokušali dobiti informaciju od Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, iz kojeg im je odgovoreno da reciklažna dvorišta moraju preuzeti taj otpad, ali stvarnost ostaje činjenica da Čistoća to ne čini. Pokušali smo i mi riješiti problem, pa smo objašnjenje zatražili od nadležnog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. U odgovoru se navodi da je Pravilnikom o gospodarenju medicinskim otpadom i Pravilnikom o gospodarenju otpadom propisano da su reciklažna dvorišta dužna preuzimati medicinski otpad iz kućanstava, i to oštre predmete, odnosno igle, lancete i slično koje pacijent nije iskoristio, a koje su neopasni otpad!?

Nemoguća misija

Također kažu da je Pravilnikom o gospodarenju medicinskim otpadom određeno da je "zdravstvena ustanova, odnosno pružatelj zdravstvene zaštite, dužna od korisnika zdravstvene usluge bez naknade preuzeti medicinski otpad koji će nastati tijekom liječenja ili nastavka liječenja kod kuće te dati pisanu uputu o gospodarenju otpadom i osigurati njegovu obradu. Pri tome se misli na slučajeve kada bolesnici lijekove primjenjuju samostalno umjesto zdravstvenih djelatnika, isključivo prema uputi liječnika."

Drugim riječima, to bi značilo da bi domovi zdravlja i bolnice trebali preuzeti potencijalno opasan medicinski otpad, što se pokazalo nemogućom misijom zato što zdravstvene ustanove "zbrinjavaju samo svoj otpad jer to nije besplatno". Iz Ministarstva ističu da građani 'za neizvršavanje propisanih obveza mogu podnijeti prijavu Državnom inspektoratu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:48