OSVETA RAČANOVE UDOVICE: ZAŠTO SAM OTIŠLA

Dijana Pleština optužuje: Jandroković me ponizio, a Đurđa Adlešič ogovarala

Dijana Pleština govori o mobbingu i tvrdi da ga je proživjela u MVP-u

ZAGREB - Zbog mobinga ministra Jandrokovića bila sam prisiljena dati ostavku - izjavila je Dijana Pleština, udovica bivšeg premijera Ivice Račana i tako prvi put otkrila razloge zbog kojih je u ožujku ove godine napustila mjesto savjetnice za razminiranje u Ministarstvu vanjskih poslova.

Neznanje i korupcija

Pleština je u intervjuu Nacionalu kazala kako je MVP napustila iz dva razloga. Prvi je bio taj što je, kako je kazala, zbog objektivnih, a još više subjektivnih razloga, odnosno nedostatka političke volje kojoj se ponekad pridruživalo neznanje, a ponekad korupcija, shvatila da u danim okolnostima neće moći napraviti ništa bitno. Kao drugi razlog navela je mobing.

- Nakon 12-godišnjeg uspješnog i međunarodno priznatog rada, ministar Gordan Jandroković, degradirao me profesionalno, smanjio mi plaću za četvrtinu i snizio ocjenu rada, pritom objašnjavajući “da se tako radi u Americi”. Kad sam uložila žalbu, trebalo je proći deset mjeseci da stigne rješenje od Ministarstva uprave kojim se ukida ta ministrova odluka. Nekoliko tjedana prije dala sam otkaz u MVP-u - ispričala je Pleština.

Ministar Jandroković jučer je bio iznenađen optužbama.

- Kad sam postao ministar, gospođu Pleštinu zatekao sam na poziciji savjetnice za razminiranje i tri godine je provela i kao moja savjetnica. Imala je uvjete kakve su drugi mogli samo poželjeti. Da sam je htio smijeniti mogao sam to učiniti kad sam došao.

Čak sam posebno pazio na taj odnos jer se radilo o supruzi bivšeg premijera Račana. No, prije godinu dana gospođa Pleština sama je najavila da želi otići iz MVP-a.

To mi je i rekla pa sam razgovarao s nadležnim službama nakon čega je razriješena s te funkcije. Ali, nakon nekog vremena poželjela se vratiti na staro radno mjesto. Kako to nije više bilo moguće, premještena je u drugi odjel i tu je došlo do promjene njenog statusa i smanjenja plaće. Nije bilo riječi o mobingu. Mislim da prave razloge za njene izjave treba gledati u svjetlu izbora. Očito na ovaj način gospođa Pleština želi kupiti kartu za preslagivanja unutar SDP-a, kazao je ministar Jandroković.

Pleština je u intervjuu prozvala i Đurđu Adlešić za koju joj je, kako je rekla, ministar Jandroković rekao da je imala primjedbe na njen rad. No, Adlešič tvrdi kako smjena Pleštine nema veze s njom.

- Ne želim ulaziti u priče tko je što kome rekao. Mogu samo reći da ta smjena nema nikakve veze sa mnom. Dijana Pleština i ja smo dobro surađivale - rekla je kratko Adlešič.

Za bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, Dijana Pleština je izjavila kako je preko nje pokušao kompromitirati Račana.

Žužulova odluka

- Radilo se o Šestom sastanku Ottawske konvencije posvećene borbi protiv mina, što je do danas jedini sastanak UN-ove konvencije održan u Hrvatskoj. Žužul je tada bez mog znanja ukinuo budžet za taj sastanak. Iako je velika čast za zemlju da bude odabrana za domaćina, Žužulu je najvažnije bilo kompromitirati Račane - navela je Pleština.

Dubrovnik ili Sisak

- Nije u redu od gospođe Pleštine da kaže da sam ja učinio nešto protiv Račana. Ljudski me to smeta jer nikada nisam ništo ružno ni rekao, a kamoli učinio. Iako se nismo slagali, Račana sam izuzetno cijenio - kazao je Žužul i dodao kako je Pleštini zadržao i status i plaću u MVP-u.

- Jedini nesporazum dogodio se oko te konvencije jer je Diana Pleština htjela da se održi u Dubrovniku. Nisam na to pristao jer je Dubrovnik perjanica našeg turizma. Protivno je državnim interesima tamo organizirati konvenciju o razminiranju. Predložio sam da se to održi u Sisku ili Vukovaru, ali je gospođa Pleština rekla “da svi žele samo doći u Dubrovnik” - objasnio je Žužul.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 13:23