OTVORENI RAT

Dijana Zadravec zgrožena Kajtazijem, uputila mu je otvoreno pismo: ‘Građani me podržavaju‘

Zadravec je u otvorenom pismu istaknula da je podrijetlom iz Međimurja te navela da Romi, kao i ostali građani, imaju obvezu poštivanja hrvatskih propisa

Dijana Zadravec

 Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix

Voditeljica Odjela za neuroradiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijana Zadravec uputila je otvoreno pismo zastupniku nacionalnih manjina Veljku Kajtaziju nakon što joj je rekao da se zbog rasističke objave o Romima ide liječiti, te poručila da je zgrožena istupom u sabornici.

"Ovim otvorenim pismom, zgrožena Vašim sramotnim nastupom u sabornici želim reagirati na neistine i insinuacije, na klevete i omalovažavanja kojim ste ispunili svoje petominutno izlaganje", napisala je Zadravec u subotu.

Naime, Zadravec je na Facebooku podijelila objavu azila za životinje iz Čakovca, a tiče se čestih intervencija vezanih uz pse u lošem stanju u romskom naselju Kuršanec, dodavši komentar o tome "kako izgledaju Romi u Međimurju".

"Što rade domicilnom stanovništvu i životinjama, kad ne pucaju, siluju mačke ili mrtvi pijani leže naokolo i rade nove Rome, ne kradu i … popis dug… kad ne ucjenjuju Hitnu pomoć koja mora po njih jer ne dao Bog da ih odbiju, a drugi koji plaćaju zdravstvo čekaju u plućnom edemu… Iskustva su grozomorna. Al‘ ne dao Bog da kažeš da su cigani", napisala je između ostalog u objavi zbog koje joj je Kajtazi preporučio da se ide liječiti.

Zadravec je u pismu Kajtaziju navela da je ta objava dobila podršku građana, što pokazuje da je zaštita životinja jedno od neriješenih pitanja.

image

Dijana Zadravec

Boris Kovacev/Cropix

Napad na mene, piše Zadravec saborskom zastupniku romske nacionalne manjine, predstavlja Vaše izravno podržavanje prekršitelja zakona i u potpunoj je suprotnosti prisezi koju ste dali kao zastupnik.

Zadravec je u otvorenom pismu istaknula da je podrijetlom iz Međimurja te navela da Romi, kao i ostali građani, imaju obvezu poštivanja hrvatskih propisa, uključujući i Zakon o zaštiti životinja.

Navela je i da je nedopustiva Kajtazijeva "gnjusna insinuacija o rasnoj ili nacionalnoj netrpeljivosti" te da se nije zauzimala za uvođenje rasnih zakona, ni za sterilizaciju Romkinja, niti da se Zakon posebno primijeni za građane romske nacionalnosti, već za njegovu striktnu primjenu.

Da je Kajtazi istinski borac za prava Roma, ocijenila je, tada bi umjesto "neljudskog i seksističkog obrušavanja" na nju, odmah s predstavnicima azila otišao u spomenuto romsko naselje, uvjerio se u opisano stanje, a nakon toga "autoritetom zastupnika zatražio od mještana da isključivo postupaju po zakonu i brinu o životinjama čiji su vlasnici", ali mu to nije palo na pamet.

"Sulude su tvrdnje i savjeti da bih trebala zatražiti medicinsku pomoć zbog navodne psihičke nestabilnosti, navodnog stresa te insinuacije o alkoholu, a zaključak da nisam u stanju obavljati svoj posao potpuno je besmislen", poručila je.

Između ostalog, Zadravec je Kajtaziju rekla kako ga može biti sram te ga nazvala nasilnikom nedostojnim povjerenja glasača i dužnosti zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 01:45