V.D. ŠEFA VINOGRADSKE

‘Dijani Zadravec izrečena opomena pred otkaz, netočno i zlonamjerno prikazuje stanje u bolnici‘

‘Prof. Zadravec se svojim postupcima ogriješila o bolnička pravila, pa joj je izrečeno upozorenje uz mogućnost otkaza ugovora o radu‘
Dijana Zadravec
 Boris Kovačev/Cropix

Iz KBC Sestre Milosrdnice obratili su se javnosti priopćenjem u kojem stoji kako zbog kompleksnosti situacije u toj bolnici inspekcije Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i dalje 'češljaju' rad i poslovanje te ustanove.

Kazali su i kako je u pripremi upozorenje dr. Dijani Zadravec na njezine obveze iz radnog odnosa uz mogućnost otkaza ugovora o radu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"U Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva, te kontrola i nadzor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje gotovo tri tjedna detaljno ispituju eventualne nezakonitosti u radu i poslovanju te najstarije zagrebačke bolnice i po veličini drugog kliničkog bolničkog centra u Hrvatskoj. Po naputku ministra zdravstva izv. prof. dr. sc. Vilija Beroša inspekcije temeljito prolaze svaki segment dosadašnjeg poslovanja, s posebnim naglaskom na utvrđivanje eventualnih propusta u zdravstvenom radu i mogućim zloupotrebama u korištenju bolničkih kapaciteta i sredstava u privatne svrhe, kako je na to u javnim istupima višekratno ukazivala bivša predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i interventnu radiologiju prof. Dijana Zadravec. Prema dosadašnjim saznanjima, utvrđene su manje nepravilnosti i odstupanja od internih procedura koje će na traženje inspekcija uprava bolnice otkloniti te se nastavljaju daljnja ispitivanja inspekcija na temelju ukazanih nepravilnosti od strane prof. Dijane Zadravec. U tijeku je i proračunski nadzor pa se očekuje da će uskoro stručnjaci Ministarstva financija obaviti kontrolu trošenja sredstava hrvatskih poreznih obveznika.

„Rukovodstvu bolnice kao i svim zaposlenicima stalo je da se utvrdi prava istina o dosadašnjem poslovanju, jer predugo traju objede na račun naše zdravstvene ustanove i pojedinih njenih zaposlenika. Inspekcijama smo stavili na uvid svu dokumentaciju, pružili im sve informacije koje su bile zatražene. Šteta što to nije učinila i doktorica Zadravec koja je imala prigodu dokazima potkrijepiti navode iz svojih javnih istupa“, - kaže v.d. ravnatelja KBC Sestre milosrdnice prof. dr. Zoran Vatavuk i napominje da uskraćivanje inspektorima uvid u dokumentaciju nije spriječilo smijenjenu predstojnicu Zavoda za radiologiju, koja je na bolovanju te se natječe za ravnateljicu bolnice, da i dalje u više navrata u medijima ponavlja optužbe i objede za nezakonitosti u radu KBC Sestre milosrdnice i nekih od liječnika i zaposlenika u bolnici.

image
Dijana Zadravec
Boris Kovačev/Cropix

„Prof. Zadravec jako dobro zna da se svojim postupcima ogriješila o naša bolnička pravila. Unatoč ranijim upozorenjima i njenim obećanjima da će se suzdržavati od javnog blaćenja ustanove u kojoj radi i daljnjeg iznošenja ničim dokazanih objeda na račun svojih kolegica i kolega, dr. Zadravec u više navrata u posljednje vrijeme u medijskim istupima ponavlja optužbe za nezakonitosti o kojima, bez obzira na njene prijave u nekoliko posljednjih godina, nema pokrenutih aktivnosti nadležnih državnih tijela niti sudskih postupaka ili presuda. Zbog toga sam joj, da zaštitim interese KBC-a Sestre milosrdnice i njenih zaposlenika, te osiguram mir i uvjete za pružanje usluga našim pacijentima, izrekao upozorenje na obveze iz radnog odnosa uz mogućnost otkaza ugovora o radu“, - kaže v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice prof. dr. Zoran Vatavuk ističući pri tome da se prema članku 87. stavak 3. Pravilnika o radu propisuje da radnik koji se o određenom medicinskom stručnom pitanju KBC-a direktno obraća trećima izvan KBC-a, a iznosi netočne podatke i svojim nastupom može prouzročiti štetu Bolnici, odnosno povrijediti ugled KBC-a, čini osobito tešku povredu radne obveze.

U Etičkom kodeksu je navedeno da KBC Sestre milosrdnice podupire javno istupanje svojih djelatnika za dobrobit zajednice, međutim prilikom izražavanja svojih osobnih stajališta koja su vezana za obavljanje djelatnosti KBC-a, radnici su dužni pribaviti pisano odobrenje ravnatelja iz kojeg je razvidno da je isti suglasan s naslovom teme izlaganja, mediju u kojem će se izlagati, te u kojem dijelu izlaganja i načina se upotrebljava naziv KBC Sestre milosrdnice.

„Bivša ravnateljica Zavoda za radiologiju u svojim medijskim istupima posebno netočno i zlonamjerno prikazuje stanje u Zavodu za radiologiju lošijim nego u vrijeme kada je ona upravljanja njime“, - kaže Vatavuk i naglašava da je slika stanja upravo suprotna. U ustanovu su se vratili neki djelatnici koji su ranije otišli zbog narušenih odnosa s dr. Zadravec, a organizacija rada, broj pregleda i pruženih usluga pacijentima, te posebno radno ozračje kako u Vinogradskoj, tako i u Klinici za tumore dokazuju da je njenom smjenom otklonjen i glavni uzrok svih nesporazuma.

Prošlog tjedna istekao je 15-dnevni rok za podnošenje prijava kandidata za izbor novog ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice u narednom četverogodišnjem razdoblju. U sljedećih mjesec dana Upravno vijeće bolnice, u čijoj je to nadležnosti, trebalo bi donijeti odluku o tome tko će u budućnosti biti na čelu KBC-a Sestre milosrdnice."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2023 13:03