DANAS UZ JUTARNJI

Dijelimo 40.000 maski iz domaće proizvodnje: Filtrira više od 99 posto čestica i bakterija

Osim što filtrira sve opasne čestice, maska korisniku istodobno omogućava nesmetano disanje, na što su se građani često žalili.
 Davor Pongracic/CROPIX

Čitatelji Jutarnjeg lista danas će uz novine na dar dobiti posebnu zaštitnu kiruršku masku tvrtke Splendor tekstil. Budući da su maske opet obvezne u javnim i zatvorenim prostorima, Jutarnji list odlučio je čitateljima podijeliti 40.000 ekskluzivnih medicinskih maski iz domaće proizvodnje, koje će se tek naći na policama.

Riječ je o troslojnoj, jednokratnoj maski, koja filtrira više od 99 posto čestica i bakterija, a proizvod je domaće tvrtke Splendor tekstil. Prva hrvatska kirurška maska, naime, napravljena je u specijalnom u pogonu u Sesvetskom Kraljevcu od najkvalitetnijih materijala - netkanog polipropilena s elastičnom uzicom i presvučenom nosnom žicom.

Željko Perčić, vlasnik i direktor Splendor tekstila, inače proizvođač odjeće Gore-tex, specijalne radne odjeće za vojsku, vatrogasce i policiju, kaže da je njihova ambicija proizvoditi više od dva milijuna takvih maski mjesečno kako Hrvatska, u mogućem novom valu epidemije koronavirusa, ne bi ovisila o uvozu.

Maske odgovaraju najvišim europskim standardima i pod kontrolom su HALMED-a, domaće agencije za lijekove i medicinske proizvode. Svaka prolazi nekoliko krugova laboratorijskih ispitivanja radi provjere je li u skladu sa standardom EU za kirurške maske EN 14683:2019. Osim što filtrira sve opasne čestice, kako kaže Perčić, maska korisniku istodobno omogućava nesmetano disanje, na što su se građani često žalili posljednjih dana.

- Ovakvih kirurških maski nema na tržištu, barem ih ja nisam vidio. Već smo dvadeset godina u tekstilnoj industriji i proizvodimo specijalnu odjeću, tako da je ovo logičan korak, jer su nam to kompatibilne djelatnosti. Gledamo na ovo kao na dugoročno rješenje za domaće tržište jer, prema svemu sudeći, morat ćemo nastaviti živjeti i raditi s koronavirusom - poručuje Perčić.

Tvrtka koja zapošljava 50 radnika već je u pregovorima s domaćim i stranim kupcima iz regije, no svoje bi maske primarno htjeli plasirati na domaće tržište.

Upute: Kako pravilno koristiti masku

●   Korak 1. Prije korištenja maske dobro operite ruke
●   Korak 2. Masku primite za elastične vezice i prislonite na lice
●   Korak 3. Osigurajte elastične vezice maske oko ušiju
●   Korak 4. Nježno pritisnite presvučenu žicu maske oko nosa
●   Korak 5. Prilagodite položaj maske tako da pokriva nos, usta i bradu
●   Korak 6. Preporučljivo je da se maska postavljena na lice ne dodiruje
●   Korak 7. Čim se maska navlaži, zamijenite je novom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 20:13