ZNANSTVENIK U RIJECI

Đikić: ‘Histerija je nepotrebna, nemojte plašiti ljude. Stožer? Jako su se uozbiljili‘

Đikić je kazao da je u suzbijanju pandemije najvažnije odgovorno ponašanje
Ivan Đikić

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić sudjelovao je na prvom u nizu interdisciplinarnih znanstvenih skupova posvećenih koronavirusu, pod nazivom Advancement in Virology Research – an Opportunity to Improve International Impact of the University of Rijeka.

Komentirajući trenutnu situaciju u Hrvatskoj, Ivan Đikić je rekao da su ove brojke posljedica ponašanja u proteklih mjesec dana, piše N1.

- Virus je jako proširen u javnosti, po cijeloj Hrvatskoj, kad se vrati jesen i s pojavom drugih respiratornih bolesti, situacija nam može biti kompliciranija i za to se vrijeme moramo pripremiti - kazao je Đikić, ponovivši da je najvažnije odgovorno ponašanje.

Istaknuo je i važnost cijepljenja protiv gripe.

- Cijepljenjem protiv gripe smanjit ćemo pritisak na zdravstveni sustav i osigurati više vremena za rješavanje covida-19 - kazao je Đikić.

Komentirajući rad Stožera, Đikić je rekao da su na početku ljeta bile krive poruke da virus nije opasan.

- Sada su se uozbiljili, testiraju više, prate javnost - kazao je Đikić.

Kritizirao je i medije, koji objavljuju senzacionalističke naslove o virusu.

- Mora u Hrvatskoj postojati struka, a to je Stožer koji će objavljivati prave informacije. Treba se obnoviti povjerenje u Stožer da bi se situacija dovela u normalno stanje - kazao je Đikić.

- Nepotrebna je histerija, nepotrebno je plašenje ljudi - dodao je.

Govoreći o skupu, Đikić je rekao da je Rijeka na temelju svojih znanstvenika postala jedan od centara u razumijevanju ove bolesti.

- Vrlo je važno znanje da bismo ne samo stvorili cjepiva, nego i alternative, a to su novi lijekovi koji djeluju protiv virusa i protiv simptoma bolesti kazao je Đikić.

Unutar ovog kongresa nalazi se i poruka javnosti, da je osim biomedicine i prirodnih znanosti važna i psihologija, društvene znanosti, jer samo na pravilan način ponašanja ova se bolest može kontrolirati i možemo imati normalno školovanje, normalno gospodarstvo i normalan život, rekao je Đikić, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:36