GOSTOVAO NA N1

Đikić ima nove opservacije i objekcije o epidemiji, sada nije zadovoljan što djeca kreću u školu 18.1.

Kampanja o cijepljenju se radi pravilnim informacijama, a ne slikanjem na televiziji, smatra Đikić
Ivan Đikić
 Dragan Matic/Cropix

Znanstvenik Ivan Đikić je u Dnevniku N1 televizije govorio o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Kaže da su trenutne brojke zaraženih koronavirusom ohrabrujuće i da se radi o velikom padu u usporedbi s 10. prosincem, kada smo imali više od 4.000 novozaraženih.

- To je prvenstveno jer su donesene mjere, ali i zbog toga što su djeca prekinula ići u škole tako da smo i preko Božića, dok su se građani pridržavali bazičnih mjera, to je doprinijelo da su nam brojevi manji. No, treba biti oprezan jer još uvijek ne možemo biti sigurni da su ovi brojevi reprezentativni, kaže Đikić.

Smatra da su stroge mjere zaslužne za ovakvu epidemiološku situaciju.

- Mislim da je odličan eksperiment koji nam pokazuje što bi se dogodilo je ovo što se dogodilo u Irskoj. Irska je bila šampion najstrožih mjera, najboljih podataka, najmanje umrlih i zaraženih. Međutim, zbog odluke vlade, oni su popustili mjere prije Božića jer su htjeli provesti blagdane i nažalost, to se vratilo kao bumerang. Danas je Irska zemlja broj jedan s najvećim povećanjem broja novozaraženih. U Irskoj politika na to reagira korektno. Oni su napravili krivu odluku i premijer je rekao da prihvaća odgovornost jer ovi brojevi su posljedica ne novih virusa, nego popuštanja mjera. Kad popustite mjere, ovaj virus može podivljati i proširiti se u populaciji vrlo brzo, rekao je Ivan Đikić.

Kada je riječ o novim sojevima virusa, Đikić smatra da bi to moglo dovesti do novog opterećenja zdravstvenog sustava. Zato je i dalje potreban oprez.

Osvrnuo se i na početak nastave u školama.

- Vjerujem da su najvažnije tri stvari: sigurnost djece, njihovo zdravlje, a treće obrazovanje. Na temelju toga bi se trebale donositi odluke u Hrvatskoj. Vrlo je frustrirajuće da se u Hrvatskoj često prebacuje odgovornost s jednog tijela na drugo tako da Nacionalni stožer ne odlučuje o školovanju. U Ministarstvu se vrlo teško odlučuje i onda dolazite do tjedan dana prije nego što škola treba početi, donose se odluke koje su vrlo teško primjenjive. Dobro je da djeca idu u školu jer je to njima važno, ali ne pod bilo kakvim uvjetima. Prema tome, ako je opasnost u Hrvatskoj takva da je virus među nama, iako možda ne znamo to točno po brojevima, ne rade gospodarski objekti, imamo dosta stroge mjere, onda bi bilo bolje da smo napravili pomak tako da do kraja ovog mjeseca ne pokreće školu. Tek onda kad smo sigurni da je zdravlje osigurano za svu djecu, onda bi mogli otvoriti i škole, dodaje Đikić za N1.

Kada je riječ o cijepljenju, u Hrvatskoj je još uvijek cijepljen mali broj ljudi, a Đikić kaže da se radi samo o 0,1% ljudi. Osvrnuo se i na kampanju cijepljenja.

- Trebali bi više cjepiva i cjepiva bi trebali dati prvenstveno ljudima koji su u potrebi, a to je potresom pogođeno područje. Što se tiče kampanje i obrazovanja, mislim da na tome trebamo raditi svi zajedno. To se radi pravilnim informacijama, a ne slikanjem na televiziji, kazao je Đikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:22