INICIJATIVA

Đikić iz Frankfurta Hrvatskoj preporučio zatvaranje šoping centara, kaže da nisu esencijalni

Kad imate ovako velike brojke zaraza će vam se proširiti u gospodarstvo i imat ćemo kompletni kolaps Hrvatske, tvrdi Đikić
Ivan Đikić
 Tomislav Kristo/Cropix

U proteklom danu zabilježeno je 1886 novozaraženih koronavirusom. Preminulo je još 59 osoba, u bolnicama je više od 2600 pacijenata, od toga na respiratoru njih 277.

Stožer najavljuje i strože mjere za trgovine, koje bi išle u smjeru dodatnih ograničavanja broja kupaca koji mogu biti u jednoj trgovini, ali objašnjava i koliko smo daleko od popuštanja mjera.

Hrvatska i dalje ima visoku incidenciju bolesti sa 1154 zražena na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, po čemu smo na 26. mjestu u EU, a višu ima samo Luksemburg.

"Brojke koje se u Europi spominju oko popuštanja mjera su 15 do 20 puta niže od brojki koje mi sada imamo. Naša incidencija je puno previsoka da bi razgovarali o popuštanju mjera, ali o kriterijima se diskutira", mišljenje je ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka, koje je iznio danas na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

A jedna od županija s najvećim brojkama je i Međimuska. One bi vjerojatno bile i veće da je testiranja bilo i u nedjelju. U posljednja 24 sata obrađena su samo 2 uzorka od kojih je 1 pozitivan.

Za strože mjere založilo se u otvorenom pismu javnosti i 26 istaknutih hrvatskih liječnika i znanstvenika iz zemlje i inozemstva među kojima je i znanstvenik Ivan Đikić.

- Kad imate ovako velike brojke zaraza će vam se proširiti u gospodarstvo i imat ćemo kompletni kolaps Hrvatske. Da bi se to spriječilo, trgovački centri nisu esencijalni. Vrlo brzo treba se donijeti odluka o ograničavanju rada trgovačkih centara, pogotovo velikih shopping centara. Da se to napravi na određeno vrijeme i da imamo točne brojke kad ćemo ih ponovno otvoriti, rekao je za RTL znanstvenik Ivan Đikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:56