COVID-19

Đikić komentirao stanje u Hrvatskoj: ‘Ne smijemo ignorirati virus i proglašavati ga slabim‘

Znanstvenik Ivan Đikić tvrdi da se treba fokusirati na jesen te se nada da će broj zaraženih pasti
 Joško Ponoš/Cropix

Znanstvenik Ivan Đikić gostovao je na HRT-u i kazao da smo o koronavirusu puno naučili.

- Znamo puno više sad o dijagnostici i terapijama. Kada dođu u bolnice već je situacija takva da ih se puno može bolje obraditi i spriječiti smrtnost - kazao je.

- Virus se nije promijenio značajno, genetski, sve mutacije su funkcionalno neutralne, nisu virus ni poboljšale ni pogoršale. Slika virusa se mijenja tijekom ljeta, ali i dalje dovodi do smrtnosti.

Nepotrebna je diskusija koja je bila puštena radi političkih razloga da je virus oslabio i da se možemo opustiti. Držanjem mjera možemo spriječiti njegovo širenje - kazao je.

- Treba se testirati, brže, efikasnije i točnije. Treba se opredijeliti za one testove koji imaju i najveći broj i negativnih i pozitivnih rezultata. Imamo brzi razvoj testova. Ako se pripremimo na vrijeme, imat ćemo dovoljno mjesta za testiranje na jesen - kazao je.

Na pitanje kako komentira brojke od ljeta, Đikić je kazao da smo mogli bolje te da se treba fokusirati na jesen.

- Ne smijemo ignorirati virus, proglašavati ga slabim. Vidimo zadnjih par tjedana. Trebamo to prebroditi i krenuti prema jeseni, pripremiti se za školu. Nadam se da će brojevi pasti i u tjedan dva osigurati da se virus ne širi - kazao je.

Što se tiče nadolazeće školske godine, Đikić je kazao da djeca trebaju školovanje, normalno odrastanje i socijalni kontakt te da je obaveza odraslih, pogotovo sustava, da se djeci osigura sigurno školovanje.

Kao mogućnost je istaknuo hibridno školovanje, a pohvalio je HRT-ov program online-školovanja kao jedan od vrhunskih programa putem kojeg su djeca mogla i na udaljenosti dobiti pravilno školovanje.

Đikić je također istaknuo da vjeruje kako je preporuka svih stručnjaka, pogotovo Svjetske zdravstvene organizacije, da treba ove godine povećati broj cijepljenja protiv gripe.

- Moja je preporuka u ovoj situaciji da se razmatra i cijepljenje djece u Hrvatskoj, upravo zbog ove situacije s Covidom, poručio je.

Đikić je rekao da do početka sljedeće godine nećemo moći dobiti konkretne podatke imamo li kvalitetno, neštetno i djelotvorno cjepivo protiv koronavirusa.

- Dotad trebamo biti strpljivi - kazao je Đikić za HRT, dodavši da je cjepivo najbolji način borbe protiv ovog virusa, ali da poruka ne smije biti - kad dobijemo cjepivo, virus nestaje.

Također je istaknuo da će nam, i ako dobijemo cjepivo početkom sljedeće godine, trebati najvjerojatnije do kraja sljedeće godine da virus nestane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:14